Sötningsmedlet erytritol – Sukrin – kopplas till ökad risk för stroke

Erytritol är en sockeralkohol som ser ut och smakar (nästan) som socker. Den används flitigt som alternativ till socker och marknadsförs ofta som ett hälsosammare alternativ med mindre belastning på blodsockret.

Nu har forskare från Cleveland Clinic undersökt eventuella hälsorisker med erytritol. De har dels använt data från tre stora undersökningar för att leta sammanhang mellan erytritol och stroke. 4000 personer med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom undersöktes för nivåer av bland annat erytritol i blodet. Sedan undersöktes om det fanns något samband mellan högre nivåer i blodet och risken för hjärt- och kärlsjukdom åren därpå.

Och det visade det sig vara.

Deltagarna som hade högre nivåer i blodet, hade också högre förekomst av stroke, jämfört med de deltagare som hade lägst nivå. Studien ger inte svar på om det var erytritol som orsakade stroke.

Om erytritol

  • Erytritol är ett naturligt ämne som finns i bland annat frukt och grönsaker, men som i mycket koncentrerade former lite missvisande marknadsförs som ”sötningsmedel”.
  • Är en sockeralkohol som kännetecknas av lågt kaloriinnehåll och lågt kolhydratsinnehåll. Det har därmed mildare effekt på blodsocker än vanligt socker.
  • Erytritol skiljer sig från andra sockeralkoholer som maltitol, xylitol och sorbitol, då erytritol har lägre kaloriinnehåll och inte ger samma magproblem som andra sockeralkoholer kan göra.

Källa: forskning.no

 

Text Ulrika Hoffer Foto Istock