Socker ökar suget efter fett

Vi är många som upplever att sötsuget ökar när vi äter sötsaker. Nu har forskare visat att det inte bara tycks vara sötsuget som ökar av socker, utan även sug efter fett.

I en ny studie från Umeå universitet fann forskare att intag av fett och socker tycks styra varandra. Forskningen har gjorts på bananflugor, men forskarna tror att det finns liknande mekanismer även hos människor.

Forskargruppen har tidigare sett att bara ett par procents ökning av socker i kosten får tarmen hos bananflugor att frisätta ett hormon som får smakcellerna att minska sitt svar på socker. Det innebär att mat och dryck smakar mindre sött och flugorna väljer då bort söt kost. I den senaste studien fann forskarna att hormonet även ökar suget efter fett.

– ­För mycket socker leder till minskat sötsug och ökat fettintag, och tvärtom. På så vis säkerställs att flugan får i sig tillräckligt med socker och fett som näringsämnen, säger Mattias Alenius som är professor i molekylär biologi vid Umeå universitet.

Forskarna konstaterar också att vilja att äta sött styrs av det aptitreglerande hormonet leptin (som hos flugor heter Upd2). När mängden fettväv ökar frisätts hormonet, och trycker i sin tur ner smakuppfattningen av fett. Då ökar i stället sötsuget.

– Det handlar om en dragkamp mellan socker och fett – inte om att begränsa det totala antalet kalorier, som vi nog helst skulle vilja. Förmodligen har människor liknande kompensationsmekanismer som flugor har vilket gör att vi helst av allt vill ha lika mycket fett som socker.

Kanske är det därför socker och fett var för sig inte är särskilt lockande att äta, men är så svåra att begränsa när de kombineras – som i choklad, glass och bakverk.

Källa: Umeå universitet, umu.se

Text Ulrika Hoffer Foto Istock