Skydda ditt företag

Bedrägeri på nätet är brottsligt och ska alltid polisanmälas. Här kommer tips för att skydda din företagsinformation och för att genomskåda bedragarna på nätet.

Syna bluffmejlen!

Phishing innebär att någon skickar ett mejl och utger sig för att vara en person eller ett företag. Mejlen kan handla om påstått obetalda fakturor, till exempel för webbhotell eller telefonabonnemang som enligt avsändaren kan komma att stängas om de inte betalas omedelbart. Ofta finns en länk med möjlighet att betala direkt.

Det kan vara svårt att avgöra utifall ett mejl är äkta eller inte. Vissa är mer skickliga på att efterlikna företagens mejl, men det finns ett par saker att vara uppmärksam på.

Språkmissar

Direktöversatta texter, rena stavfel och generiska hälsningsfraser som Bästa kund/Dear customer eller liknande är en sådan.

Kontrollera avsändaren

Men det står ju vem som är avsändaren, kanske du tänker? Det går utmärkt för bedragare att välja ett namn som är identiskt med ett välkänt företagsnamn, så att det ser ut som att avsändaren är helt korrekt, kanske till och med ett företag du är kund hos redan. Klickar du på e-postadressen ser du om det är ett anonymt fejkkonto, ofta en kombination av bokstäver som inte stämmer överens med hur en officiell mejladress ser ut hos det aktuella företaget.

Kontrollera länkarna

I stort sett alla phishingmejl innehåller en länk där du uppmanas att ange uppgifter, exempelvis kortuppgifter eller personuppgifter. Om du testar att hålla muspekaren över länken utan att klicka, så ser du om länken går till en officiell webbplats, eller en påhittad.

Skydda din företagsinformation

Att skydda dina företagsuppgifter och hålla isär dina privata uppgifter och företagets uppgifter är viktigt. Ett par grundläggande åtgärder är att säkerhetskopiera företagets information med jämna mellanrum och spara på en extern hårddisk. Att ha automatiska uppdateringar av program och applikationer är ett bra sätt att alltid ha senaste versionen. Starka lösenord är också rekommenderat, åtminstone för dina viktigaste konton, som mejl och inlogg till bokföringsprogram och hemsida.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida, msb.se, finns en omfattande lathund för de åtgärder du kan vidta för att skydda dina företagsuppgifter. Sök på ”informationssäkerhet”.

Skydda dig mot skadlig kod och dataintrång

Vid dataintrång kan bedragare stjäla information eller ändra information på exempelvis din hemsida eller ändra dina lösenord. Mer information om hur du skyddar dig och vad du gör om du trots allt skulle drabbas finns på:

nomoreransom.org och sakerhetskollen.se


Kom ihåg:
Internetbedrägerier är brottsligt och ska alltid polisanmälas!

 

Källa: msb.se, verksamt.se, polisen.se, skatteverket.se, loopia.se

Text Ulrika Hoffer Foto Istock