Shiatsu i fullt fokus på kongress i Amsterdam

Den 4-6 september hölls för femte gången European Shiatsu Congress, denna gång i Amsterdam. Chris McAlister, Kroppsterapeuternas internationellt ansvarige för shiatsu var på plats.

”Trots corona-kaoset lyckades organisationsteamet hålla kongressen som ett personligt, ”på plats” event, vilket de 25 stycken instruktörerna och de 300 deltagarna var väldigt tacksamma för.

Temat för kongressen var ’Positiv hälsa’ och ett 20-tal shiatsuinstruktörer från hela Europa deltog med en egen programpunkt.
Jag själv hade fått chansen att ge en presentation och det blev redan första dagen, fredagen 4 september, i det gamla börshuset mitt i gamla stan i Amsterdam. Mitt tema var ’De fyra haven: en upptäcktsresa’. Det dök upp runt 80 personer och till min stora glädje kunde jag äntligen stifta fysisk bekantskap med fyra personer jag lärt känna via mina Zoom-klasser och shiatsu-relaterade Facebook-grupper.

Kongressen innebar också en chans att träffa gamla shiatsukompisar och även några nya både bland lärargruppen men även bland deltagarna. Organisationen var ett underverk av exakthet och hela 70 stycken volontärer såg till att alla de minutiösa krav som myndigheterna hade ställt blev följda till punkt och pricka

Tack vara de rådande restriktionerna var det omöjligt att hålla en stor middag men en liten informell fest hann vi med i alla fall på lördagskvällen. Då tog jag tillfället i akt att prata länge med tre av organisatörerna och tacka dem för de enorma ansträngningar de gjort för att genomföra kongressen.

Kongressen och alla programpunkter löpte på smidigt och Ohashi sensei talade via länk under avslutningsceremonin.
Nästa kongress äger rum 2023 och då troligen i Schweiz.”

Läs mer om shiatsu

Text Chris McAlister Foto Chris McAlister