Rosenmetoden firade 40 år med inspirerande jubileumshelg

–Inspiration! Nytändning! Glädje! Fördjupning!
Ett 50-tal Rosenterapeuter från hela Sverige avslutar två dagars fortbildning med varsitt ord som sammanfattar vad de tar med sig från helgen.

I år är det 40 år sedan Rosenmetoden kom till Sverige. Det firades 10–12 februari i HumaNovas vackra lokaler i Gamla Stan, där utbildningen i Rosenmetoden håller till sedan några år tillbaka.

Äntligen kunde vi samlas fysiskt igen. Stämningen var rena hemvändarträffen med kramar och skratt i alla hörn. Lika påtaglig var känslan av att komma hem till Rosenmetoden och till sig själv. Demonstrationsbehandlingar, behandlingsbyten, kroppsläsning och delning stod på schemat under fredagen och lördagen.

Världskongress i oktober

Dessutom diskuterade vi hur vi kan göra Rosenmetoden mer känd. Ett sätt är introduktionskursen, som man även kan gå för sin egen utveckling. I vår hålls introduktionskurser på sex olika orter i Sverige.
Nästa världskongress i Sarajevo har blivit uppskjuten pga pandemin, men nu blir den äntligen av i oktober i år. Anmälan  har just öppnat.
Vi fick också besök av Desirée Blomberg, som berättade vad som är på gång inom Kroppsterapeuterna.

Rosenmetoden firar 40 år

Öppet hus

På söndagen var det öppet hus för allmänheten, vilket lockade ett 70-tal besökare. Under hela dagen fanns möjlighet att få en kvarts sittande provbehandling i något av de mindre samtalsrummen. I de större salarna kunde man delta i pass med Rosen Movement-rörelser och lyssna på föredrag om Rosenmetoden, utbildningen och hur det är att arbeta som Rosenterapeut.

Fredsarbete och ny bok

Under rubriken ”Beröring bortom politik och religion” berättade Annika Minnbergh om Rosenmetoden som fredsarbete i Sarajevo. Där har Rosenutbildningen samlat deltagare från olika grupper, vilket bidragit till att läka känslomässiga sår från inbördeskriget.

Madeleine Bolander, Rosenterapeut och författare, samtalade om sin nyutkomna bok Vara dom vi är, svenska Rosenterapeuter berättar. De många personliga berättelserna ger en spännande bild av Rosenmetodens första 40 år i Sverige. Intresset var stort, och många gick hem med en signerad bok under armen.

Rosenmetoden 40 år

Madeleine Bolander talade om sin nya bok ”Vara dom vi är, svenska Rosenterapeuter berättar”. Foto: Anna Söderlind.

Forskning

Lisen Wijkman och Ulf Lindgren presenterade den forskning om Rosenmetoden som Riitta Hoffren-Larsson med flera bedrivit vid Karolinska Institutet. Hittills har tre artiklar blivit publicerade. Ladda ner eller beställ dem gratis via länkarna:

Rosen Method Bodywork: An Exploratory Study of an Uncharted Complementary Therapy (2009)

Caring as an essential component in Rosen Method Bodywork – Clients’ experiences of interpersonal interaction from a nursing theoretical perspective (2013)

Rosen Method Bodywork practitioners’ perspective on the treatment, client interaction and client safety (2021)

Text Eva Spångberg Foto Veronika Skärlund