Mindfulness för bättre skidskytte

Kan mindfulness påverka prestationerna i skidskytte? Det har en ny studie undersökt på den norska skidskytteeliten.

Inför en tävlingshelg fick skidskyttar föra protokoll och självskatta sin mindfulness. Efter tävlingen analyserade forskarna om självskattad idrottsspecifik mindfulness kan förbättra skytteresultat i en tävling.

– Vi såg i resultatet att nivån av mindfulness kan förutsäga resultatet i en tävling. Effekten var visserligen ganska liten. När idrottarna är på så hög nivå är de också väldigt vältränade och vana vid tävlingar, så många faktorer spelar in, säger Torbjörn Josefsson, universitetslektor i psykologi, som lett studien.

Inom just skidskytte är konsekvenserna av ett missat skott oerhört stora. Ett missat skott kan avgöra chanserna till medalj på de stora mästerskapen.

– Om idrottare tränar på olika mindfulness-metoder brukar det leda till att de blir mer ”idrottsmindfulla” och det finns en stark relation däremellan. Om idrottare tränar mindfulness kan det påverka hur de presterar i tävlingar med hårt tryck, och vara skillnaden mellan att hamna på pallen och utanför, säger Torbjörn Josefsson.

Källa: Högskolan i Halmstad

Text Ulrika Hoffer Foto Istock