Knut Thorstensson utsedd till hedersmedlem

Knut Thorstensson är en av Kroppsterapeuternas sanna eldsjälar. Han har varit engagerad i förbundet sedan det bildades för 20 år sedan, i såväl styrelsen som etiska rådet och valberedningen. I samband med Inspirationsdagen utsågs Knut Thorstensson till ny hedersmedlem i förbundet.

– Jag har i princip alltid varit en föreningsmänniska. Jag vill vara med i det som händer, dels för att man själv får ut väldigt mycket av att vara engagerad. Men också för att man kan dela med sig av det man själv kan. Jag vill inte hålla på saker själv, tillsammans blir man starkare, säger Knut Thorstensson.

I grunden är han utbildad verkstadsmekaniker. I samband med en trafikolycka 1979 förlorade han synen och fick tänka i andra banor. Efter att ha läst in ekonomisk linje på gymnasiet och jobbat med service i ett verkstadsföretag, fick han tips om en ny möjlighet:

– En kompis som är sjukgymnast ringde och sa: ”Har du hört nyheten? De ska starta en massageutbildning på Högskolan i Malmö!” Jag var skeptisk först, men så tänkte jag att på så vis kan jag ju göra flera saker på ett och samma företag.

Likheter med verkstadsjobb

Ganska snart insåg han att kroppens rörelseapparat har väldigt stora likheter med de maskiner han var van att jobba med.

– En muskel är som en enkelverkande kolv på en maskin. Och så är det pumpar som ska smörjas och andra delar som ska underhållas. Jag insåg snabbt att jag kan översätta anatomin till min tidigare kunskap.

1994 avslutade han sin utbildning och sedan dess har han jobbat inom företagshälsovård. Även där finns likheter med hans tidigare jobb:

– Jag kunde göra det jag tyckte om tidigare: Att serva kunder och jobba i team.

Idag jobbar han med företagshälsovård, på Feel good, tillsammans med läkare, sjuksköterskor, socionomer och sjukgymnaster bland annat.

– Vi tar hand om allt från organisationsproblem till utbrändhet, vaccinationer, träning och arbetsplatsskador. Ibland är det sjuksköterskan eller läkaren som skickar folk till mig för att de ser att de har problem som jag kan ta hand om. Ibland är det omvänt, att jag ser att det behövs en annan kompetens och då skickar jag folk till en läkare.

Fasta företagskunder

– Jag har ett antal fasta företagskunder som kommer in till mig och så har jag ett par företag som jag åker ut till varje månad.

Knut Thorstensson behandlar både på mottagningen och ute hos kunder, vissa med upp till 200 anställda. Att komma ut till företag som synskadad med ledarhund går för det mesta bra, men i ett par fall måste han lämna hunden på hunddagis för att kunna besöka kunderna. Ett företag som tillverkar läkemedel har löst det på så vis att han alltid byter kläder och använder en massagebänk företaget själv köpt in.

– Det måste man acceptera, det går inte att ta med hunden överallt. Men det fungerar ändå.

Om hans synskada har några för och nackdelar för hans arbete som massageterapeut reflekterar han inte så mycket över.

– Många säger att när man inte ser, så blir man bättre på att känna. Det håller jag inte med om. Jag vill säga att jag kanske hade lättare i början. Men om man har jobbat länge, så har det ingen betydelse. Jag ser inte hur en person rör sig, men jag hör vad personen säger och hör kanske ännu tydligare vad som sägs mellan raderna.

Text Ulrika Hoffer Foto Kajsa Jacobsson