Kladdkaka med lingon

Den traditionella kladdkakan är en favorit hos många och kan göras på flera olika vis. Den här kladdkakan har fått sig några näringsrika justeringar men utan bekostnad på den goda smaken!

Här tillför vi extra smak och näring genom bland annat olivolja, hasselnötter och mandelmjöl vilka alla ger kakan en kladdig och spännande smakupplevelse samt lingonen som bidrar med både smak och vinterkänsla.

Receptet är till en ”vanlig” form ca 26 cm och ger ca 10-12 bitar.

Ingredienser:
14 färska urkärnade dadlar
5 ägg
2 dl olivolja
4 dl mandelmjöl
8 msk kakao
1 tsk flingsalt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl frysta lingon
Ca 1 dl hasselnötter (finhackade)
Rapsolja till formen

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med resten av ingredienserna (förutom lingon, rapsolja och hasselnötter) till en jämn smet i en matberedare.
  • Smörj en form med rapsolja, bröa med de finhackade hasselnötterna och häll i smeten.
  • Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Den är klar när kakan är fast i kanterna och kladdig i mitten.
  • Ät kladdkakan som den är eller lyxa till det med att servera den med vispad grädde som du blandar i lite rårörda lingon.

 

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw