Johanna tog över spaverksamhet mitt i pandemin

Mitt under pandemin bestämde sig Johanna Nilssons arbetsgivare för att lägga ner sin spaverksamhet i centrala Malmö. Då såg hon sin chans att ta över lokalerna och starta sin egen verksamhet. Sagt och gjort, nu driver hon Soluna Spa och Wellness tillsammans med en kollega i branschen.

– Det sitter spa i väggarna och är en väldigt speciell energi i lokalerna, beskriver Johanna Nilsson. Hon berättar att det är 25 år sedan de första ägarna öppnade spa på Föreningsgatan i Malmö. Hon hann bara jobba några månader med dem innan de för åtta år sedan sålde vidare verksamheten till nästa innehavare som i sin tur bestämde sig för att stänga när tiderna blev tuffa under pandemin.

Det tyckte Johanna kändes väldigt tråkigt med tanke på att hon både trivdes på sin arbetsplats, med sitt jobb och sina kunder. I stället började hon drömma om att starta sitt eget företag i spa-lokalerna.
– Men jag tänkte att det skulle vara roligare och bli bättre om jag gjorde det tillsammans med någon mer. Att jag själv inte hade någon erfarenhet av att driva företag bekom mig inte. Jag brukar alltid tänka att saker löser sig och att jag fixar det mesta. Eller att jag skulle kunna ta hjälp med det jag inte själv hade koll på.

Skapade holistiskt hälsohus

Hon gjorde en sökning i sociala medier och intervjuade olika terapeuter tills hon hittade en kompletterande affärspartner i Marie Ayiana Egelotz som utför ansiktsbehandlingar och mer andliga behandlingar. Något som passade Johanna perfekt eftersom hon också har en viss dragning till det spirituella även om hon mestadels fortsätter att erbjuda mer traditionella behandlingar inom massage och spa. På så sätt blev Soluna Spa och Wellness, ett slags holistiskt hälsohus.

Till en början hade de stöd av tryggheten med starta eget-bidrag, hjälp med att starta aktiebolag från Nyföretagarcentrum och en mentor från Almi och sedan de kom igång för två och ett halvt år sedan har verksamheten rullat på trots tuffa orostider i ekonomin och världen.

– Det är utmanande och jag inser att man måste ha tålamod när man bygger nytt företag. Förra året tog vi varsin veckas semester och i år har vi haft två vardera. Tills nästa år hoppas jag att vi kan anställa fler så vi kan vara lediga lite mer. Just nu har vi två som hjälper oss på helgerna och så har vi några terapeuter som hyr in sig i våra lokaler några dagar i veckan.

Johanna Nilsson

Johanna Nilsson. Foto: Louise Weibull

Dubbla känslor kring företagande

Hennes beskrivning av att driva eget är att det är dubbla känslor. För samtidigt som det ger mycket frihet sitter man också fast med sin verksamhet. Hennes känsla är ändå att det går bättre och bättre för dem för varje månad och att fler människor söker sig till deras oas mitt i stan.

Det är där allt deras fokus läggs just nu, men Johanna säger också att hon nuddat vid tanken om att kanske låta Soluna växa på fler ställen framöver. Ett steg i taget.

– Jag tror mycket på att följa sin känsla och sitt flow.

Det är också så hon jobbar med sina behandlingar och hennes mål med dem är att göra sitt bästa för att hjälpa och inspirera till mer välmående i kropp, sinne och själ för att skapa en friskare, gladare och mer kärleksfull värld som är långsiktigt hållbar.

– Det gäller att komma ihåg att anledningen till att vi driver företaget är att vi vill fortsätta göra det bästa för att våra kunder ska trivas och må bra.

Fakta

Namn: Johanna Nilsson
Gör: Äger och driver Soluna Spa och Wellness i Malmö tillsammans med en kollega
Bakgrund: Har tidigare arbetat i samma lokaler som anställd spaterapeut, massör och personlig tränare
Antal år i yrket: 8

 

Text Lisa Carpevi Foto Privat/Louise Weibull