Inspirationsdagen 2024 – sömn, samarbete och hormoner

Inspirationsdagen 2024 hölls i år på The Park i Stockholm och blev en dag med samtal om strategiskt samarbete, styrelsens arbete och två spännande föreläsningar om sömn och hormonhälsa.

Strategiskt samarbete för en mer synlig friskvårdsbransch och mer tydlighet kring kvalitetssäkring – redan när nya klienter gör sina bokningar. Det var ämnet för ett samtal mellan förbundets generalsekreterare Desiree Blomberg, Jonas Björngård från Bokadirekt och Helena Arnold från Friskvårdsföretagen.

Inspirationsdagen 2024

Jonas Björngård, Helena Arnold och Desiree Blomberg.

En ambition är att öka medvetenheten hos klienterna om vikten av att välja en terapeut med rätt utbildning och göra det lätt redan vid bokningen:

– Där är samverkan viktig och vår önskan är att det skulle finnas en märkning likt Svanenmärkningen för allt som gäller hälsa, någonting som är enkelt för konsumenten att förstå så att de lätt kan se vad som är kvalitetssäkrat och vem som har en utbildning som håller god kvalitet, sa Helena Arnold.

Tydlighet ger lönsamhet

Jonas Björngård menade att det också skulle göra det lättare att differentiera priserna och göra det mer lönsamt att hålla en högre nivå av kvalitetssäkring.

– Vi ser ju att vissa branscher har lyckats bättre än andra i att ta betalt efter kompetens. Bland friskvården är prisskillnaderna väldigt små.

Inspirationsdagen 2024 - Mia Josjö

Mia Josjö.

Förbundets ordförande Mia Josjö informerade om styrelsens arbete, om framtidsvisionen och styrdokumentet som gäller från i år och fram till 2028.

– Vi har satt upp tydliga strukturer och mätbara, realistiska mål och skapat ett årshjul, där alla på kansliet implementerar sin mål. Medan kansliet jobbar hands on, reagerar och agerar, så jobbar vi i styrelsen med det långsiktiga perspektivet: Hur kan vi påverka branschen, vilka spelplaner ska vi vara på, vilka ska vi samarbeta med, hur jobbar vi med tillväxt i förbundet?

Stress rubbar hormoner

Mia Lundin - föreläsare på Inspirationsdagen 2024

Mia Lundin.

Först ut bland föreläsarna var barnmorskan och sjuksköterskan Mia Lundin som föreläste om hur stress påverkar kvinnors hormoner negativt och vad det innebär för sjukskrivningstalen.

– Många går från läkaren med p-piller eller antidepressivt läkemedel. Kanske upptäcks en järnbrist eller en sköldkörtelproblematik. Men primär orsak är kronisk stress.

Under en månadscykel varierar nivåerna av östrogen och progesteron och även testosteron, vilket för vissa ger en variation i humöret. Efter ägglossning upplever en del PMS och har stora utmaningar med sitt humör. Hon pekade bland annat på möjligheten – för den som kan – att planera livet efter sin cykel och lägga mer krävande uppgifter till cykelns första halva, och undvika stora beslut och liknande under cykelns andra halva.

Bättre förutsättningar att sova gott

Björn Hedensjö föreläste på Inspirationsdagen.

Björn Hedensjö.

Psykologen Björn Hedensjö bjöd på en föreläsning om sömn, där han började med att belysa kopplingen stress och sömnproblem – med hjälp av ett brutalt och pulshöjande experiment (”Slut ögonen och tänk på en sommarsång. Nu ska jag välja ut en person som ska få ställa sig upp och sjunga för alla här inne…!”)

Han ville belysa att den här typen av akut stress är lätt att framkalla och den kan få en stor effekt på våra förutsättningar att somna gott.

– Stress och dålig sömn gör oss mer lättstressade och stress gör det svårt att sova. Så för mig som psykolog är alltid första steget att bedöma vilken behandling som är relevant att börja med: stressbehandling eller sömnbehandling?

Björn Hedensjös sömntips!

  • Låt sovrummet vara ett sovrum. Sömn, sex och läsning – ingen annan aktivitet här!
  • Undvik mejlhantering i sängen, främst för att det kan störa sömnen på psykologiskt plan. Mejl kan dra i gång aktiveringssystemet och försvåra insomningen.
  • Varva ner innan du går och lägger dig, pulssänkande aktivitet de två sista vakna timmarna gynnar insomningen. Gärna en aktivitet som gör ögonlocken tunga.  Ha gärna en tydlig ritual, gör samma sak varje kväll och gå och lägg dig samma tid.
  • Fysisk aktivitet gynnar sömnen, att vältränade personer har sömnproblem är ovanligt. Det ger både bättre temperaturreglering och gör oss mer stresståliga.
  • Var försiktig med uppiggande medel som koffein och alkohol. Alkohol ger sömnighet, men stör nattsömnen. Koffein har en lång halveringstid och är därför kvar i kroppen väldigt länge många timmar efter kaffet dracks.
  • Få dagsljus, det har en bra effekt på total sömnkvalitet. Forskning i Kiruna, där man har polarnatt och många jobbar i gruvan, har visat att för varje extra halvtimme dagsljus personen får, förbättras sömnkvaliteten.
  • Undvik att sova på dagen om du har sömnproblem. OM du behöver ta en tupplur, håll den till max 20 minuter för att undvika att komma ner i djupsömn (det är den som stör nattsömnen och som ger sömntröghet som kan sitta i väldigt länge).
  • Gå inte och lägg dig när du är trött, utan när du är sömnig. Trötthet kan vara allmän energilöshet där lösningen kan vara aktivitet. Att vänta in sömnigheten minskar risken att bli liggande i sängen utan att somna, som ger en negativ association till sängen.
  • Om du inte kan somna, gå upp! Har du inte somnat om efter 20 minuter, testa att gå upp och ägna dig åt en lugn aktivitet tills sömnsignalerna återvänder. Det är ett bra sätt att minska stress över dålig sömn.
  • Oroa dig – men på ett smart sätt. En vanlig orsak till sömnproblem är grubbel, som lätt kommer när man lägger sig. Prova en avgränsad stund tidigare på dagen för grubbel. Skriv ner orostankar och gå igenom vad som är inom kontroll och utom kontroll.

Inspirationsdagens eftermiddag bjöd på workshops, yoga och en utställning med utrymme för mingel och nätverkande.  

Workshop med Mattias Lüppert

Mattias Lüppert ledde uppskattad workshop om AMT, Avancerad manuell terapi för deltagarna på Inspirationsdagen.

 

Yoga på Inspirationsdagen

Hos Dynamisk Yoga kunde man testa tre olika former av yoga.

 

Utställaren Espiritu Santo

Utställaren Espiritu Santo väckte intresse med sitt utbud av rökelse och doftljus.

Text Ulrika Hoffer Foto Fanny Widinghoff