Goda och snabba måltider av det du har hemma

Matpriser har varit ett hett ämne senaste tiden. Vad kan vara mer prisvärt än att slänga ihop goda måltider av sånt som redan finns hemma: lite rester, en bit fetaost, en burk kikärter, en slatt överbliven kokosmjölk och så vidare? Enligt Sara Begner, chef för Coops provkök och aktuell med boken ”Laga lunch på typ 4 minuter”, är det så gott som gratis.

– När man lagar på rester känns det som gratis. Och när det gäller vardagsluncher för hemmajobbare kanske det bara behöver räcka till en eller två portioner. Då är det perfekt att utgå ifrån sådant som blivit över från tidigare måltider, till exempel.

Boken är ett resultat av egen tristess under pandemin, när kurser och event fick pausas och det egna köket blev arenan för att dela med sig av enkel matinspiration till andra. Det hon lagade till sina egna luncher blev små inspirationsfilmer som fick stor uppskattning.

– Det var många som la sig till med lite sämre vanor när de gick hemma och ryckte i kylskåpet hela dagen. Lite filmjölk här, lite smörgås där. Aldrig riktigt hungrig, men inte heller nöjd. Då kan det vara bättre att ta en paus och laga en riktig måltid. Jag är själv väldigt förtjust i lagad mat!

Sara Begner

Sara Begner är chef på Coops provkök och har skrivit boken ”Laga lunch på typ 4 minuter”.

Lätt att ha hemma

För många räcker boken som inspiration att ta till vara på det som finns i kyl och skafferi. Poängen är att man inte ska behöva gå ut och handla för att få ihop en hel måltid.

– Recepten är väldigt verklighetsförankrade och innehåller sådant som finns i alla butiker och som är lätt att ha hemma. De bygger mycket på burkar av olika slag; pesto, oliver, krossad tomat, grillade burkpaprikor.

Sara Begner avslutar med att ingjuta lite mod i de som tvekar att experimentera på egen hand med det som finns hemma.

– Det är lätt att bli lite frustrerad inför tanken: ”Vad ska jag äta idag…?” Kanske speciellt om man är väldigt välplanerad och kreativ i sin yrkesroll, men inte alltid i köket. Men det är inte hela världen om det inte blir så bra. Du ska ändå äta om några timmar igen!

 

Palak paneer

(2 portioner)

  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 2 msk neutral olja
  • 0,5 gul lök, hackad
  • 2 cm ingefära, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 400 ml kokosmjölk
  • 400 g små tomater på burk
  • 1 msk grönsaksfond eller
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 paket paneer (225 g)
  • 150 g färsk spenat

Gör så här:

Stek tomatpuré, garam masala och chilipulver i oljan i en gryta.
Tillsätt lök, ingefära och vitlök och stek i ca 1 minut.
Tillsätt kokosmjölk, tomater, fond och salt. Låt koka upp.
Skär osten i bitar. Vänd ner ost och spenat i grytan och koka i 1–2 minuter.
Servera med ett gott bröd.

 

Tonfiskpasta

Tonfiskpasta

(2 portioner)

  • 2 portioner färsk fettuccini
  • (250 g)
  • 1 burk tonfisk i vatten (200 g)
  • 0,5 lök, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 blekselleristjälk, skivad
  • 2 msk kapris
  • 2 tomater, hackade
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt tonfisken rinna av.
Stek löken i oljan i en stekpanna någon minut, tillsätt övriga ingredienser och låt koka så länge du har tid.
Smaka av medsalt och peppar.
Häll pastan i ett durkslag och vänd ner den i tonfisksåsen.

 

Tonfisk och nektariner

Bakad fetaost med nektariner

(2 portioner)

  • 150 g fetaost
  • 2 nektariner, i klyftor
  • 2 skivor mjukt bröd
  • 0,5 dl olivolja
  • chiliflakes
  • 2 msk pressad citron
  • 1 salladslök, tunt skivad
  • 0,5 kruka basilika, mynta
  • eller koriander
  • 1 msk flytande honung
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader grill eller högsta värme.
Lägg fetaost, nektariner och bröd på ett ugnsfat, ringla över oljan och strö chiliflakes på fetaosten. Låt fatet stå i ugnen en stund så att osten blir varm.
Pressa citronsaft på nektarinerna, strö över salladslök och basilika.
Ringla honungen över nektariner och ost.
Salta ochpeppra.
Servera nektariner och ost med brödet.

Text Ulrika Hoffer Foto Ulf Huett (matbilder) Albin Händig (porträtt)