Elin Bjärkstedt är fysioterapeut och personlig tränare. Hon driver träningsstudion Lagret i Stockholm.

Elin Bjärkstedt: ”Vi kan vara en mänsklig mur mot sjukvård”

Ibland säger jag lite slarvigt att vara tränare är som att vara psykolog. Det är det inte. Visst lyssnar vi på våra kunder och patienter och skapar relationer. Trygga relationer helst. Det är ett ansvar att vara tränare och det ska vi visserligen förvalta, men vi ska inte vara psykologer, för det ska psykologerna vara.

Att arbeta som tränare kräver att vi odlar vår kunskap och utvecklar den, men också att veta vart gränsen går för vårt uppdrag och ha ödmjukhet att lämna över när det som våra kunder kommer med till oss är övermäktigt. Jag strular inte med kundens kost till exempel. Jag kan ge tips om hur jag gör för att få in mer grönsaker i vardagen och dela receptet på min bästa vegetariska gryta, men anar jag minsta problematiska inställning till mat rekommenderar jag min vän dietisten.

Att säga nej är inte att blotta sin okunskap, tvärtom handlar det om att ha respekt för andras kunskapsområden. Vi tränare behöver vara experter på vårt område och våga begränsa oss. Det finns dock ett område som vi alla behöver fördjupa oss i, oavsett profession, och det är stress och vikten av återhämtning.

Brist på återhämtning

Den här pandemin har kommit med mycket elände men en sak har den ändå gett många av oss – nämligen tid för reflektion. När alla biobesök, fester, avslutningar och AW ställdes in var det många som fick mer tid att reflektera. När nu samhället öppnar upp igen längtar vi visserligen efter varandra och körsången på tisdagar och att få gå på kalas i finskorna. Men med ett fullbokat schema kommer också bristen på återhämtning.

Där fyller vi en så viktig funktion, som tränare, massageterapeuter och coacher. För stress och tidsbrist genomsyrar det här samhället och vi, i våra professioner, kan vara som en sköld mot sjukvården. För långvarig påfrestning och stress ger ofta diffusa symptom. Vissa av dem tillhör livet och andra är symtom på att ett utmattningssyndrom är nära.

Inte psykologer

Jäkt och stress är del av livet, men att stå med näsan mot den berömda väggen är det inte. Det är väl beforskat hur träning hjälper människan som organism att hantera stresshormoner och reaktioner. Men återhämtningen är också viktig, kanske ännu viktigare. Så låt oss bestämma att vi inte är psykologer – helt enkelt därför att vi inte har strategier att hjälpa människor med djupgående trauman. Men, vi är människor och det räcker ofta fruktansvärt långt! Att våga lyfta på locket och professionellt och empatiskt fråga hur det är. Att låta en massagekund gråta en skvätt och reducera stressen på din brits. Eller att bekräfta en kund med ett enkelt ”jag förstår att du har det tufft” utan att försöka komma med lösningen.

Det kan vara precis det som gör att personen får ett andningshål, en början till förändring i sitt liv. Alla människor är stressade ibland, men just vi, i våra yrken har nu i efterverkningarna av pandemin ett gyllene tillfälle att göra skillnad. ”Hur tänker du nu när allt drar igång igen?” ”Hur vill du leva det kommande året?”  ”Äter du tillräckligt mycket, och gott?”

Enorm potential

När man tänker på alla tränare, spaterapeuter, fotvårdare och coacher som möter alla typer av människor, människor som aktivt sökt sig till oss för att på ett eller annat vis förbättra sin hälsa, förstår man vilket fint ansvar vi har. Tänk på oss som en mänsklig mur mot sjukvård. Om vi mentalt krokar arm och drar nytta av varandras kompetens har vi tillsammans en enorm potential.

Var och en har vi inte svaret på allt – men som grupp kan vi nå otroligt många individer. Istället för att rusa vidare i en intensiv tid erbjuder vi en stund av eftertanke och egenvård och det mina kära kollegor, är inte fy skam!  Vi erbjuder en liten stund av empati och lyssnande som egentligen är en mur mot stressjukdom.

Läs om Elin Bjärkstedt

Text Elin Bjärkstedt Foto Privat