Rosenmetoden – En oväntad upplevelse

Jag har jobbat på Kroppsterapeuternas Yrkesförbund i ett år men har inte hunnit testa alla behandlingsformer som vi har i förbundet ännu. Många av våra behandlingsformer är helt nya för mig och det är inte helt lätt att förstå hur de fungerar eller känns innan jag har testat. Vi har ju hela 21 olika yrkeskategorier representerade i vårt förbund, förutom behandling har vi även träning, kost, coachning.

Eftersom jag själv är utbildad PT har jag god kunskap om träning och dess effekter, samt att jag har nyttjat både coachning och kostrådgivning när jag uthållighetstränade inför mina Ironmantävlingar. Jag har gått till fysioterapeuter, naprapater och klassiska massörer/idrottsmassörer när kroppen har sagt stopp eller behövt rejäl återhämtning. De för mig mindre kända behandlingsformer som jag än så länge har hunnit testa är zonterapi och ayurvedisk massage. Båda dessa var givande upplevelser som jag gärna berättar mer om vid ett annat tillfälle. Nu tänker jag berätta om när jag för första gången tog en behandling i Rosenmetoden.

Den 11 september är det Rosenmetodens dag då vi lyfter behandlingsformen Rosenmetoden. Jag har frågat många vad Rosenmetoden är och jag får lite olika svar beroende på vem jag frågar. Men om jag sammanfattar svaren har det i min värld handlat om avslappning och självkännedom. Metoden är utvecklad av en kvinna som heter Marion Rosen som var sjukgymnast. Det hon upptäckte var, att när hon behandlade sina patienter och de samtidigt pratade om händelser i sina liv blev behandlingarna mer effektiva. Utifrån det så blev hon alltmer övertygad om sambandet mellan kropp och tanke och behandlade framgångsrikt patienter med skador som bottnade i känslomässig stress och undertryckta känslor.

Vad betyder det ens? För det första är jag en person som ännu inte har hittat meditation (Ingen ro för det), har inte tålamod för yoga och om jag får massage får det gärna kännas. Jag har svårt att sitta still och blir smått stressad av allt för lugna aktiviteter. Jag har inga direkta skador just nu och den mentala stress som jag gått igenom i mitt liv känns som jag har bearbetat. Med det här utgångsläget bokade jag en tid hos en rosenterapeut.

Både skeptisk och förväntansfull

Jag måste erkänna att jag var något skeptisk, men ändå förväntansfull, för det finns få saker jag tycker är roligare än att utforska och testa det jag inte har gjort tidigare. Jag väljer en terapeut som bor ganska nära min hemadress utan mer efterforskning än så. Alla våra medlemmar är kvalitetssäkrade och jag känner mig trygg med det.

Äntligen är dagen kommen. Jag kommer till kliniken där terapeuten jobbar och det första som händer mig att jag fylls av ett lugn. Hon är förtroendeingivande och vänlig. Jag sätter mig på britsen och är redo att lägga mig ner när hon säger att det bra om jag tar av mig kläderna. Den detaljen hade jag inte förstått. Jag hade av någon anledning tolkat behandlingen som att jag skulle lägga mig på en brits, terapeuten skulle lägga en hand på mig och sen skulle en massa spänningar släppa. Ingen blir gladare än jag för jag bokstavligen älskar hudkontakt.

Jag lägger mig ner och hon börjar dra sina händer längs vader, baksidalår och fötter. Hon frågar om jag tränar mycket och undrar om jag lätt får överansträngda knän. Hon konstaterar att mina knän inte ligger i linje med vader och lår. Mycket riktigt blir mina knän ömma efter längre träningspass. Jag blir genast imponerad av kroppskännedomen hon har. Behandlingen fortsätter och hon upptäcker spår av mitt tidigare diskbråck med tillhörande spänningar även om det var ett tag sen det var smärtsamt.

En kvinna får en behandling i rosenmetoden.

Rosenmetoden är en varsam och inkännande beröring med syfte att lösa upp muskelspänningar i kroppen. Foto: Lilié Biskopsdotter

Goda effekter av Rosenmetoden

Sen händer det. Det som jag inte trodde skulle hända. Det dyker upp en massa tankar kring händelser i mitt liv som har haft betydelse. Hon lägger sina händer på mig där jag har spänningar, utan att jag själv ens förstår att det är så.  Mycket av det som händer under den här behandlingen är ganska privat och jag vill inte skriva om det här, men det var en otroligt märklig och oväntad upplevelse.

När jag kom hem frågade maken hur det var och jag visste inte riktigt vad jag skulle svara. Jag kände en lätthet som jag inte känt på länge. Dagen efter behandlingen kände jag ett tillskott av energi och glädje som är svår att beskriva. Kroppen kändes mer avslappnad och rörlig. Det är helt galet så många spänningar som släppte, spänningar som jag inte ens visste att jag hade. Känslan var som en riktigt god nattsömn och att vakna på morgonen helt utan bekymmer.

Efter mitt besök fick jag med mig ett papper hem om Rosenmetoden, vad det handlar om och vad som kan hända i kroppen efter behandlingen. Bladet vek jag ihop och la i min väska. Jag glömde det, men påmindes när jag började skriver dessa rader. Tar fram informationen och blir ännu mer förbryllad. Ja, de upplevelser som jag nu beskriver och kände under behandlingen är exakt en del av de goda effekterna som Rosenmetoden kan ge. Nu passar inte Rosenmetoden för alla. Det är verkligen en kraftfull behandlingsform som ställer höga krav på kvalitet och kunskap hos terapeuten. Det är dessutom viktigt att du inte går på psykofarmaka, är missbrukare eller har andra akuta sjukdomstillstånd.

Om jag rekommenderar Rosenmetoden som behandlingsform?  Utan minsta tvekan är mitt svar ett stort rungande JA. Har redan bokat en ny tid.

Läs mer om Rosenmetoden

Text Desiree Blomberg Foto Per Myrehed/Lilié Biskopsdotter