Bär och bönor minskar risken för åderförfettning

En kost bestående av bland annat lingon, bönor och bönfibrer minskade åderförfettningen med hälften och hade en positiv påverkan på tarmfloran. Det visar en ny avhandling från Linnéuniversitetet, som undersöker egenskaper och halter av bioaktiva ämnen i bär och baljväxter.

Studien har undersökt vilka positiva hälsoeffekter bär och baljväxter kan ha.

I studien identifierades 45 olika ämnen, och halten av dessa undersöktes. Därpå fick möss äta kost med antingen tillsatser av hela lingon, bruna bönor, kostfibrer från lingon eller polyfenoler från lingon och bruna bönorna. Tillsatserna kombinerades med en fettrik kost som tilldelades mössen under 10,5 veckor för att studera dess påverkan på åderförfettning och förändringar i tarmfloran.

Resultaten visar att en kost med hela lingon, bruna bönor och bönfibrer resulterade i lägre grad av åderförfettning med 50 procent, samt att det hade en positiv påverkan på tarmfloran.

– Mina fynd belyser de gynnsamma effekterna av bär och baljväxter i kosten. Det bör uppmuntra till att öka intaget av växtbaserade livsmedel, men det är viktigt att ha i åtanke att resultaten kommer ifrån en studie med djur och att den behöver bekräftas med ytterligare studier på människor, säger Jiyun Liu, som skrivit avhandlingen.

Källa: lnu.se

 

Text Ulrika Hoffer Foto Istock