Äppelpaj med knäckigt frötäcke

Äppelpaj hör hösten till. Här kommer ett recept på paj, sötad med lönnsirap och med med krispigt frötäcke för extra crunch.

Jämfört med en traditionell äppelpaj bytte jag ut smör mot rapsolja för mer gynnsamma fettsyror, näringsrikt mandelmjöl i stället för vetemjöl, sötning från lönnsirap som innehåller mer näring än vanligt socker och frön för lite extra mineraler men framförallt för att det är gott med lite crunch. I fyllningen uteslöt jag socker helt och ökade upp kanelmängden och adderar den viktigaste ingrediensen av dem alla: FLINGSALT!

Receptet på äppelpaj är till en pajform (28 cm) ca 6-8 portioner.

Ingredienser:

Fyllning

Ca 800 g äpplen
3 tsk kanel
1 tsk flingsalt

Frötäcke

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl lönnsirap
  • 1 dl rapsolja + 1 tsk till formen
  • 1 msk vallmofrön
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk flingsalt
  • Ev. någon msk vatten om smulet känns för torrt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna båtar. Blanda äpplena med kanel och flingsalt i en bunke och lägg sedan i en smord pajform.
Blanda alla ingredienserna till frötäcket i en bunke och fördela det sedan över fyllningen.
Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter tills pajen har fått en fin färg.

Ät som den är eller servera med vispad crème fraiche, vaniljkvarg, vaniljsås eller glass.

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw