Snortransplantation mot evig snuva?

Att en rubbad bakterieflora i tarmen kan justeras med hjälp av en så kallad fekalietransplantation har varit känt en längre tid. Mindre känt kanske är att en snortransplantation ser ut att kunna vara effektiv för att lindra kronisk snuva.

Det visar en ny studie vid Helsingborgs lasarett, som har undersökt om så kallade snortransplantationer kan lindra symptom vid långvarig, kronisk snuva.

De tidiga resultaten är positiva. 70 procent av patienterna som deltog i studien blev hjälpta av behandlingen, som går ut på att skölja näsan med en snorlösning från en frisk näsa.

Förklaringen kopplas till näsans naturliga bakterieflora, som visat sig vara mindre varierad hos människor som lider av kronisk bihåleinflammation.

– Vi ville se om vi kunde återställa balansen mellan de goda och onda bakterierna i näsan och på så sätt lindra patienternas symtom. Eftersom det var svårt att veta vilka bakterier som saknas bestämde vi oss för att prova att transplantera hela bakteriefloran, berättar Anders Cervin, överläkare vid Helsingborgs lasarett och docent vid Lunds universitet.

Källa: Region Skåne

Text Ulrika Hoffer Foto Istock