Sjukvården och friskvården – ett nödvändigt partnerskap

Jag fick akut diskbråck med klämd ischiasnerv den 5 december 2023. Det var den värsta smärtan jag någonsin upplevt, trots att jag tidigare haft diskbråck. Under de första 48 timmarna, innan jag kom till akuten, låg jag och djupandades. Smärtan var konstant och minst en 8 på en 10-gradig skala, oavsett vilken position jag försökte inta. Normalt sett är jag väldigt smärttålig, men detta var något helt annat.

Att ringa 1177, det första steget för många i min situation, ledde till frustration snarare än hjälp. Den första meningslösa konversationen fick mig att lägga på luren, där jag låg kvar med min smärta och förvirring. Även när jag sedan fick hjälp att boka en telefontid med vårdcentralen för att få träffa en AT-läkare, var processen långt ifrån smidig. Att bli transporterad i en hyrbil av min make för att sedan omdirigeras från vårdcentralen direkt till akuten visade på bristen på samordning.

På akuten låg jag i en korridor med stark smärta samtidigt som det var en av de halaste dagarna den vintern. Det kändes som att ligga på E4:an, där en ambulans med en patient som brutit något anlände var tionde minut. Jag trodde att jag skulle ligga där hela natten. Efter två timmar började jag gny lite smått, och inom tio minuter fick jag äntligen träffa en läkare.

Skickades hem med smärtstillande

Efter en noggrann och bra undersökning fick jag massor av smärtlindrande, muskelavslappnande och antiinflammatoriska läkemedel. Trots att jag knappt kunde röra mig, var lösningen helt enkelt att skicka mig hem med instruktionen att göra övningar hos en fysioterapeut – övningar jag varken visste vilka de var eller hur jag skulle utföra.

Hemma, övergiven och smärtpåverkad, insåg jag den stora luckan mellan sjukvårdens symptomlindrande och friskvårdens återhämtande insatser. Som tur är hade jag tillgång till ett nätverk inom friskvården som kunde ge mig vägledning. Men jag kunde inte låta bli att tänka på alla de som inte har samma möjligheter, resurser eller kunskap.

Nödvändigt samarbete

Det är här samarbetet mellan sjukvården och friskvården blir avgörande. En naturlig dialog och ett effektivt partnerskap mellan dessa två viktiga sektorer skulle inte bara göra processen smidigare, utan den skulle också bidra till att fler människor blir friskare snabbare.

I efterhand, trots smärtan och lidandet, inser jag att denna erfarenhet har gett mig en djupare förståelse för behovet av att driva på ett samarbete mellan sjukvård och friskvård. Vi inom friskvården spelar en ovärderlig roll, men det är dags att även beslutsfattarna inser vår betydelse och stödjer oss i vårt arbete för ett mer sammanhållet och effektivt system för ett friskare Sverige.

Text Desiree Blomberg Foto Per Myrehed