Pilates stärker svaga länkar och ger en välbalanserad kropp

Modern pilates förtjänar en starkare ställning i träningsvärlden. Det anser Jasmin Salhi och Linda Ahlgren, som tillsammans undervisat i pilates i över 20 år. De vill lyfta fram träningsglädjen i pilates och styra bort från föreställningen om att pilates mest är för rehabilitering och att det ger ”långa muskler”.

Pilates är en träningsform som är både skonsam och utmanande för kroppen. Traditionellt är rörelserna lugna och utförs med stor noggrannhet. Ofta liggande på golv eller med ett redskap som en boll eller en reformer. Ibland på gränsen till att verka tråkig, vilket inte är så konstigt, då träningsformen blev utvecklad som en rehabilitering för skadade, sängliggande soldater. Jasmin Salhi och Linda Ahlgren ser en helt annan potential i träningsformen. De undervisar och utbildar i modern pilates, där träningen snarare är präglad av lust och glädje.

– Vi vill komma ifrån synen på pilates som ”det där med bollen” och önskar att fler ska få förståelse för vad det egentligen är. Att det är så mycket mer än träning med boll, eller en kvinna som ligger på golvet och pumpar med armarna, säger Linda Ahlgren.

Linda Ahlgren och Jasmin Salhi på Pilates Complete.

Linda Ahlgren och Jasmin Salhi driver studion Pilates complete i Göteborg. De vill se att fler får upptäcka möjligheterna med pilates.

Pilates grundades av Joseph Pilates, född i Tyskland under sent 1800-tal. Han kämpade med sin egen hälsa som barn och letade sätt att träna upp sig. Kunskaperna kunde senare användas under första världskriget, för att rehabilitera skadade soldater, som var sängliggande och hade begränsade möjligheter att röra sig. Med fjädrat motstånd kunde muskelträning ändå utföras. Något som bidrog till utveckling av redskapet reformer. Det är en slags maskin där styrka och rörlighet kan tränas, med fjädrar som ger motstånd i olika nivåer och positioner: liggande, stående, knästående eller sittande.

Det har gjort att pilates är tacksamt att använda som rehabilitering efter skador, då det går att träna med motstånd även för den som har fysiska begränsningar. Modern pilates är dock betydligt mer än rehabilitering.

Utveckla rörelserna

Grundaren själv gjorde ju ett hopkok av olika influenser för sin träning, så vidareutvecklingen av pilates kan mycket väl tillåta sig att ta intryck av yoga, styrketräning, garuda, rörelsesekvenser, flöden och så vidare. Även om vår grund är att vi är utbildade i klassisk STOTT pilates, så har vi aldrig varit rädda för att utveckla rörelserna vidare, säger Jasmin Salhi.

Pilatestraditionen har också utvecklats åt lite olika håll, beroende på var i världen man är.

– I Brasilien är det mer fokus på det atletiska, i USA ligger fokus ofta på fitness. Här i Europa är pilates ofta rätt klassisk. Vi vill förmedla en varierad träning, och lite gå ifrån mycket liggande rörelser till mer stående serier. Man behöver ju inte ligga ner och träna om man är frisk. Däremot kan det vara effektivt att ligga ner för att landa om man är spänd och stressad, för att hitta rätt placering. Jag tycker att man ska ha respekt för grunden, men våga ta ut svängarna. Men det ställer ju höga krav på att kunna uttrycka sig och visualisera, säger Linda Ahlgren.

De betonar att pilates ofta är väldigt detaljinriktat, men det får aldrig bli så mycket fokus på detaljer att det inte längre är roligt att träna.

– ­Det ska vara kul att träna! Mycket fokus på rörelserna är en del av pilates, men det ska vara roligt och energigivande. Jag brukar säga att pilates är en form av intelligent träning, som kräver fokus och närvaro, säger Jasmin Salhi.

Vad kan man då förvänta sig av att träna pilates på regelbunden basis?

– Det finns inga garantier, men vår erfarenhet är att många som börjar träna pilates, får minskad smärta, bättre rörlighet och ökad styrka. Det kan man få av andra träningsformer också, men pilates kan går att träna på ett säkert och skonsamt sätt. Vi lockar många kvinnor mellan 35 och 50, men det kommer allt fler yngre och fler män. Många ser fördelar med pilates som komplement till annan träning och är ofta intresserade av effekter och resultat, de är vetgiriga och vill förstå, säger Linda Ahlgren.

Tre personer tränar pilates.

En del har dock missförstått och tror att pilates ger ”långa muskler”. Det handlar inte alls om det, utan om ett funktionellt rörelsemönster.

– Du kan räkna med en mer välbalanserad kropp. Närvaron gör att det ofta blir snabbare resultat. Men det är klart, det beror på varifrån man kommer. Om man är vältränad fotbollsspelare eller är rörelserädd och otränad. Som pilatestränare är man väldigt detaljinriktad, det kräver väldigt mycket av både utövare och tränare.

De möter en del personer som tränat så kallad klassisk pilates, men som kommit till en platå och upplever att de inte kommer vidare.

– Det är viktigt med variation, att det är roligt, ofta både jobbigare och roligare än man tror. Pilates spänner från lugn till atletisk och hjälper en att få förståelse för sin egen kropp och dess kompensationsmönster. Du får jobba på dina svaga länkar, allt med utgångspunkt i dagsform.

Fakta: Jasmin Salhi och Linda Ahlgren
Jasmin Salhi och Linda Ahlgren driver Pilates Complete i centrala Göteborg sedan 2010. De är dansare i grunden och har tidigare startat Göteborgs första pilatesstudio på Hagabadet. De har nyligen lanserat en helt ny utbildning för pilatestränare, Pilates Complete Education.


Vad är pilates?

Pilates är en kombination av styrke-, stabilitets-, rörlighets- och balansträning, som Joseph Pilates grundade i slutet av 1800-talet. Träningsformen har använts för att rehabilitera skadade soldater under första världskriget, vilket gjorde att stor del av träningen utförs liggande. Pilatestekniken är dels en övningsbank med cirka 500 grundövningar och otaliga modifikationer, dels en förklaringsmodell för hur man använder kroppen mest ändamålsenligt. Man arbetar efter ett flertal grundprinciper för att göra träningen så säker och effektiv som möjligt. Metoden är väldigt variationsrik och man kan träna på matta med den egna kroppen, samt med en mängd redskap och maskiner.

Modern pilates utgår från ett flertal grundprinciper:

De klassiska pilatesprinciperna: Andning, centrering, flöde, koncentration, kontroll och precision.

De fysiska pilatesprinciperna: Stabilisering, rörelse och placering av höft, knä, fot, bäcken, bröstkorg, skuldra, armbåge och hand, huvud och nacke samt andning.

De kompletterande pilatesprinciperna: Koordination, förlängning, intensitet, återhämtning och filosofi.

Text Ulrika Hoffer Foto Vegafoto