Omtag, omtag, omtag – testa att göra på ett annat sätt!

Min första period som student var sisådär 25 år sedan och i ärlighetens namn så minns jag mer från alla festligheter än från böckerna och föreläsningarna. Men festligheter lär man sig också mycket av, så mitt fokus var ändå värdefullt.

En sak jag har med mig från den tiden är de så kallade spexen; en slags amatörteater, som enligt Uppsalatraditionen skrivs på rim och är både underfundiga och lite (mycket) tramsiga. Vansinnigt underhållande, hur som helst. En del av spexet i Uppsala är att publiken kan ropa ”OMTAG!” till studenterna på scen, varpå de får spela upp scenen på nytt och improvisera fram en ny twist på den. Ibland kommenderades det flera omstarter av samma scen, varpå en rad olika lösningar fick improviseras fram. Vissa bättre, andra sämre. Huvudsaken var att hitta en ny lösning på kommando. Inför publik. På rim.

Svårt och rätt läskigt, men påhejade av publik och medspexare, så gick det på något magiskt vis alltid bra.

Testa ett annat sätt

Jag älskar att jag kan använda spextekniken i min vardag! Som när höstens första arbetsvecka startar och kaffekonsumtionen börjar med en liten lyxkaffe, men sen ökar för varje dag som går, tänker jag ”OMTAG!”. Och så dricker jag varannan kopp te istället (för jag gillar att använda dryck som uppmuntran, men blir darrig av för mycket koffein).

När jag känner musklerna runt axlarna dras åt av allt ivrigt skrivande, tänker jag ”OMTAG” och testar att hänga upp olika gummisnoddar på hemmakontoret för att se om det hjälper att gå och dra lite i dem varje gång jag ska till toa (vilket blir ofta, på grund av allt kaffe och te…!)

När eftermiddagsdvalan infinner sig (för mig oftast runt 15), så river jag normalt i skåpen efter något sött. Men tänker jag ”OMTAG!” kanske jag testar med 10 armhävningar istället. Blir jag piggare av det? Oftast, ja.

På coachens språk heter det här: ”Hur skulle du kunna göra istället?” Och lika enkel som frågan kan låta, lika svårt kan svaret vara att hitta. Det är okej att testa nytt, även om det är osäkert på vad resultatet blir. Det finns alltid andra sätt att göra på, än de vi är vana vid. Med risk för att slå in öppna dörrar, så är det något pandemin lärt oss, att det finns andra sätt att göra saker på. Vi är anpassningsbara. Vi KAN!

Så. Såhär långt gånget in på hösten; vad har du i ditt liv som får dig att vilja ropa ”OMTAG!” till dig själv?

Trevlig höst!

Redaktör Ulrika

 

Text Ulrika Hoffer Foto Björn Qvarfordt