Massageterapeut Peter Mellgren: Stroken blev starten på en ny karriär

Peter Mellgren jobbade sedan många år som administratör på Arbetsförmedlingen och hade bara varit på massage två gånger i hela sitt liv. I jakten på en bra utbildning till sin sambo som skulle flytta till Sverige, insåg han att han hittat sin egen drömutbildning: Massageterapeut.

Tanken var att han skulle ha en mottagning i hemmet, som komplement till det vanliga jobbet som administratör. Men livet ville annorlunda och när Peter drabbades av en stroke, var det inte längre ett alternativ att jobba på i samma tempo.

– Att massera däremot, gör att jag går ner i varv, något som är bra både för mig och klienten. Jag känner av en slags hjärntrötthet efter stroken och har svårt att hålla en massa bollar i luften. Att massera hjälper, det kräver fokus och det är bara jag och klienten. Här och nu.

Det gjorde att han ville massera på heltid och han har nu sin nyrenoverade mottagning på ett hotell i Köping, där han tar emot både hotellgäster och Köpingbor. Mottagningen hemma har han också kvar:

– Det är främst för en del äldre klienter, som har svårt att ta sig till Köping.

Tillfredställande jobb

Att gå från anställd till egen företagare var en stor omställning, säger Peter, men på det stora hela är det mest positivt:

– Att jobba som massageterapeut och följa klienter över tid, och få se resultatet, det är verkligen tillfredsställande.

Men den nya yrkestillvaron har också inneburit en del överraskningar:

– Jag hade inte förstått att det är så många som går runt med så mycket besvär, som de själva kanske inte ens är medvetna om, utan som är något de vant sig vid och lärt sig leva med.

Bäst med den nya jobbtillvaron är att själv kunna planera sin tid.

– Mig passar det ofta bättre att jobba kvällar och helger än tidiga morgnar.

Bakgrunden som administratör har sina fördelar. Att hantera ekonomi och bokföring är inget nytt. Även det som rör marknadsföring och sociala medier är hemtamt för Peter, som jobbat med kommunikation och marknadsföring inom Svenska kyrkan.

Gemenskap med kollegor

– Sociala medier är ju ett väldigt bra sätt att nå ut till nya kunder och när jag gör ett bra jobb, genererar det oftast fler jobb.

Jobbet som massageterapeut med eget företag kan tidvis vara ensamt, men Peter har dels en kollegial gemenskap i och med att han har sin mottagning på hotellet, men också genom sin övriga verksamhet; som kyrkomusiker ett par timmar per vecka, där han bland annat leder körverksamheten.

En framtidsvision är att på sätt och vis kunna kombinera musikverksamheten:

– Jag jobbar med taktil massage och skulle vilja jobba mer inom äldrevården, både starta en kör och med att ge massagebehandlingar.

FAKTA

Namn: Peter Mellgren
Bor: Kungsör, mottagning hemma och i Köping
Gör: massageterapeut och kyrkomusiker
Antal år i yrket: 1

Text Ulrika Hoffer Foto Privat