Marie Sturesson bytte bygget mot massagebänken

Marie Sturesson firar 20 år som massageterapeut och ser fram emot åtminstone 20 år till i yrket. Att det skulle bli så var dock ingen självklarhet. Yrkeslivet började i en helt annan riktning.
– Jag gick från att vara ingenjör till massör för 20 år sedan, skrattar hon och tillägger att det inte vara något plötsligt infall som fick in henne på nya spår.

Intresset för massage, kroppen och hur idrottsskador kunde behandlas hade hon med sig från fotbollen.

– ­Att med hjälp av massagebehandling snabbare kunna få kroppen att fungera bra igen, fascinerade mig. Och jag märkte ju själv, hur mycket bättre kroppen återhämtade sig när vi i laget gav varandra massage efter en tuff match. Trots att musklerna var helt slut och det brände i benen kunde vi fungera lika bra igen nästa dag.

Efter utbildningen började hon jobba direkt, till en början genom att hyra in sig hos sin egen massageterapeut.

– Första åren sökte jag olika samarbeten och testade olika ställen att jobba på. Jag visste att jag inte ville jobba hemma, utan att jag ville ha en arbetsplats att gå till. Och även om jag inte saknar jobbet som byggingenjör, så kan jag sakna att ha ett team att jobba tillsammans med. Men genom att jobba där jag är nu, på Massagekliniken här i Göteborg, så får jag det i och med att vi är massageterapeuter och fysioterapeuter som delar lokaler. Vi gör saker tillsammans, skickar kunder till varandra, bollar problem vi stöter på och så vidare.

Behandlar varandra

Kollegorna är också en del av den egna friskvården. De ger varandra behandlingar och hjälper varandra att hålla sig skadefria, trots att de ger många behandlingar per vecka.

– Jag försöker hålla mig till max 25 behandlingar per vecka, för att ha bra kvalitet i mötet med varje kund. Om jag kommer upp 30 så börjar jag känna att det tar emot. Jag är inte så bra på att träna kontinuerligt för att hålla mig stark, men jag tränar i perioder och jag tar tag i eventuella problem direkt. Så fort jag känner att det är något, så bokar jag tid hos en kollega. Jag går inte och dras med något.

Så gott som all arbetstid tillbringar Marie Sturesson på kliniken. En trogen företagskund hänger med sedan 14 år, i övrigt är hon färdig med förtagsmassage.

– Det var annat i början, då var det redan på utbildningen så styrt att vi skulle ut på företag och knyta kontakter. Jag stod i allt från byggbaracker till konferensrum och behandlade, men det är ganska tufft att flacka omkring. Dessutom tycker jag att kunden får en större helhetsupplevelse när de kommer hit till kliniken för behandling. Det blir ett sätt att komma ifrån jobbet, till en miljö som är anpassad för ändamålet. Jag tror att det gör att behandlingarna får en mer långvarig effekt, än om de ges i ett rum på kontoret.

Samarbete stärker

Kunderna kan delas in i tre kategorier: Gamla stammisar, som kommer regelbundet och behöver ”underhåll”, kunder som vill använda sitt friskvårdsbidrag och så kunder som kommer på rekommendation för att de söker för ett specifikt besvär.

– Det är en styrka i att jobba tillsammans, det är professionellt. Ibland kan det behövas kompetens vi inte själva har, om vi till exempel märker att en kund behöver något annat, som hjälp med stresshantering, käkproblem, tinnitus eller liknande. Då är det självklart att vi inte låtsas att vi kan det också, utan skickar vidare till en samarbetspartner som kan det specifika området.

Kontinuerlig vidareutbildning

Efter 20 år i yrket tycker Marie Sturesson att tryggheten i sin yrkesroll är på plats. Men att det alltid måste finnas utrymme för egen utveckling och vidareutbildning. I höst ska hon bland annat utbilda sig inom lymfmassage, något hon bara provat på än så länge.

– När man jobbar som egen företagare så måste man ju ta hand om sin egen utveckling själv. Det finns ingen som skickar iväg en på kurser för att hålla koll på vad som händer i branschen eller på utbildningar för att uppdatera sig. Jag bestämde redan från början att jag ska sätta undan pengar, så att jag kan fortsätta utbilda mig.

Strävan att kontinuerligt vidareutbilda sig och bredda sin kunskap gjorde också att hon nyligen utbildade sig till Friskvårdsguide i naturen.

– Jag vill visa människor hur bra vi mår i naturen genom att ta dem ut på skogsbad. Förhoppningen i framtiden är att jobba någon dag i veckan utomhus med grupper eller enskilt, som komplement till massagen.

Andningsträning med Lotorpsmetoden

Hon är även utbildad i Lotorpsmetoden, en metod som med manuella tekniker tränar andning. Något som efterfrågas allt mer nu, då många har svårt med andningen efter allvarlig covid-19-infektion.

– Vi ser så stort behov nu, så vi ska sätta oss och lägga upp en struktur för hur vi bäst kan hjälpa de här personerna. Vi är inte så många som jobbar med metoden i Göteborg och vi som gör det har mycket erfarenhet att dela med varandra.

Hon beskriver arbetet som ett sätt att med hjälp av manuella tekniker och andningsövningar hjälpa klienten att öka rörligheten i bröstkorgen, något som ofta tar tre behandlingar med ett par veckors mellanrum.

– Det kan vara svårt efter att man varit sjuk i covid-19. Lungorna kan vara stela och andningen kan haka upp sig.

Att ha fysioterapeuter som närmaste samarbetspartner samt arbeta i samma lokaler tycker hon fungerar bra, och upplever inte att kunder hellre går till dem, där de betalar 100 kronor, (istället för till henne.)

– Vi gör så olika saker. Det har väl hänt att det däremot varit svår tvärtom; när en av deras kunder kommer till mig, och har svårt att betala vad det kostar att få massage.

Kunderna förstår ofta själva om de behöver en massageterapeut eller en fysioterapeut.

– En del tror kanske att det är bekvämt att komma till mig, och tror att de ska slippa göra något själva. Men jag ger ju också råd om övningar de kan ha nytta av att göra, att de måste ta eget ansvar.

Bestämmer själv

Företagandet är en möjlighet att både påverka sina egna arbetstider och arbetskamrater, något Marie Sturesson uppskattar:

– Vi är alla egenföretagare som arbetar på Massagekliniken, vilket gör att jag har möjlighet att påverka. Styrkan är att vi gör mycket tillsammans. Vi har workshops internt och ibland bjuder vi in någon extern profession, går på kurser och föreläsningar. Vi samarbetar kring hemsida, utveckling och för att synas, bland annat genom gemensamt nyhetsbrev och i sociala medier.

Fakta

Namn: Marie Sturesson
Antal år i yrket: 20
Verksam i: Göteborg
Gör: Medicinsk massageterapeut med flertalet vidareutbildningar, bland annat i Lotorpsmetoden. Är dessutom Corrigaterapeut och Friskvårdsguide i naturen. Har fått Kroppsterapeuternas stipendium för att utbilda sig inom lymfmassage under hösten.

Text Ulrika Hoffer Foto Jenny Blad