Maria Äxter kombinerar KBT med kinesiologi för bästa effekt

Hälsointresset har funnits hos Maria Äxter sedan barndomen. Redan som åttaåring läste hon böcker om alternativa behandlingar. Men det var först när hon drabbades av en sjukrivning till följd av långvarig stress, som hon kom i kontakt med kinesiologi och insåg att det var något hon själv ville jobba med.

– Jag hade gått lite kurser i massage och zonterapi, men inte tänkt att det skulle vara ett jobb. Men när jag själv var sjuk och provade olika terapier, så var det just kinesiologin som gav stor effekt direkt. Så jag bestämde mig där och då att när jag blir tillräckligt bra så ska jag åka till Stockholm och gå utbildningen.

Det är nu 25 år sedan hon började på Svenska kinesiologiskolan och sedan dess har hon även utbildat sig inom kraniosakral terapi och inom kognitiv beteendeterapi, KBT.

– För mig är det viktigt att titta på en helhet, det onda knät kan bero på något helt annat i livet vi lever, med allt vad det innebär, som ger symptom. Behandlingarna är oftast fokuserade på helheten, även om många söker för ett specifikt besvär. När vi går in med KBT och tittar på vad det kan vara symptom på, då kan personen få insikt om vad som ligger bakom.

Blandar behandlingsmetoder

Ofta blandar hon olika behandlingsmetoder, men förstår att alla inte vill ta till sig allt. För en del räcker det att det specifika problemet man söker för lindras. Klienterna är blandade, allt från föräldrar med oroliga barn till äldre med polyneuropati. Just den gruppen har växt sig ganska stor, efter att många fått hjälp av Maria Äxter och ryktet har spridit sig.

– Det går inte alltid att få det 100 procent bra, men det går ofta att få det betydligt bättre.

I Piteå där Maria Äxter jobbar, är det få som har den kompetensbredd hon har. Det innebär också att vissa patienter åker 40 mil enkel väg för en behandling.

– Jag får mycket positiv feedback och jag jobbar mest själv. Men ser jag att personen behöver något annat, som lymfmassage eller en naprapat eller psykolog, då har jag mitt nätverk för det. Jag är inte bäst för alla och för allting. Det gäller att alltid vara i dialog med kunden och stämma av lite var personen är.

Närvaron central

Sedan 2004 är hon företagare på heltid och har både privatkunder och avtal med företag. Många använder också sitt friskvårdsbidrag för behandlingar. Det är inte ovanligt med klienter som har besvär som blivit väl utredda inom rehab, utan att några svar har kunnat ges.

– Mest utmanande är att som terapeut vilja göra gott och hjälpa andra, men att ändå hitta balans för att få tid för reflektion och egentid. Vi ska ju hålla länge, vi terapeuter. Jag har blivit bättre med åren och håller mig till min plan. Och har en person haft ont under lång tid, går det bra att de väntar i ett par veckor, jag behöver inte sno mig för att snabbt kunna hjälpa. Viktigt för mig är närvaron i mötet med personen och att inte känna mig stressad.

Berätta lite om hur kinesiologi fungerar!

– Kinesiologin är bred, med tester av rörelsefunktion för att spåra obalanser. Grunden är anatomi och fysiologi för mig kombinerat med akupunktursystemet, osteopati, näringsmedicin, reflexologi och manuell muskeltestning. Det är min grund, att testa muskelfunktion och få en bild av hur kroppen kommunicerar. Att ta reda på var det är bra muskelfunktion eller inte. Är energinivån låg är det intressant att ta reda på orsaken. Är det en skada, för lite vatten, kosten, en felställning, ett trauma eller något emotionellt? Orsakerna kan vara många. Det fantastiska är att kroppen visar vägen till svaret. Jag tycker att kinesiologi är en bra mix av västerländsk anatomi och fysiologi i kombination med bland annat österländsk medicin.

Behandlar ”bort” sin kundkrets

Själv har Maria Äxter gått många utbildningar och lärt sig tekniker i hur man behandlar nervsystemet för att få en förebyggande effekt mot stress, något många efterfrågar och behöver i dagens tempo.

– Det bästa med mitt jobb är glädjen att göra gott för andra, att underlätta någons vardag oerhört. Det är nog det viktigaste. Alla människomöten, alla förtroenden jag får. Om jag ska säga något negativt så är det väl att det här är ett jobb där man behandlar bort sin egen kundkrets, även om många väljer att komma regelbundet för en förebyggande kontroll och justering.

Planerna framåt innehåller bland annat utbildning för egen del, men också att börja föreläsa mer, något hon tidigare gjort flitigt.

– Att sprida kunskap om egenvård och vad man själv kan göra för att må bättre är en viktig del av mitt jobb. Att röra på sig varje dag, få upp kroppstemperaturen och att göra mer av sådant man får glädje av. Det är viktiga budskap. Själv är jag nyutbildad zumbainstruktör, det ger mig glädje och höjer energin så mycket!

Fakta

Namn: Maria Äxter
Gör: Kroppsterapeut som behandlar med kinesiologi, kraniosakral terapi samt KBT på Maria Äxter Body&Mind
Verksam i: Piteå
Antal år i yrket: 25

Text Ulrika Hoffer Foto Maria Fäldt