Makiko Kanno behandlar med zen-shiatzu

Makiko Kanno kommer från Japan, men vägen till shiatsuterapeut gick via Sverige och en utbildning till medicinsk massageterapeut. Det blev startskottet som ledde vidare till ett yrkesliv med shiatsu och kraniosakral terapi.

När Makiko Kanno var färdig med sin utbildning till medicinsk massageterapeut på Axelsons jobbade hon väldigt intensivt med företagsmassage, som anställd. Hon kände dock snart att hon ville arbeta på ett sätt som passade henne bättre.

– Efter ett år kände jag att det inte räckte bara med medicinsk massage. Jag är japanska, så vad är det som är personligt för mig? Eftersom jag länge varit lärare i tai chi, som är asiatisk kampkonst, är jag intresserad av energier. Shiatsu använder meridianer, som akupunktur, och det finns vissa likheter med tai chi.

Hon föll för Shizuto Masunagas inriktning av shiatsu, zen-shiatsu, och hans sätt att kombinera tekniker med filosofi, och hittade en utbildning i Japan.

– Det finns många olika shiatsutekniker i världen, det finns shiatsu som inte använder meridianer, utan fokuserar mer på triggerpunkter och muskulära tekniker. Det funkar också, det är bara olika typer. Jag lärde mig shiatsu där meridianer är en del, med inspiration av kinesisk medicin.

I början blev hon förvirrad när hon deltog på kurser i shiatsu i Sverige, där meridianerna inte var i fokus.

– Först trodde jag kanske att det var något annat, men insåg att det bara är olika sätt att arbeta. Jag följer med klientens meridianflöde, så jag måste slappna av och ha mjuka händer på klientens kropp. Med fingrarna känner jag meridianens flöde, om det är för mycket energi eller mindre energi. Då gör jag olika shiatsutekniker, som passar. Jag behandlar alltid hela kroppen, även om klienten bara har besvär i axlar eller nacke, så måste foten behandlas också. Meridianer finns i hela kroppen.

Kontorsbesvär vanligast

Mest möter hon klienter med vad hon kallar kontorsbesvär; spänningar i nacken, trötta ögon, huvudvärk, höftproblem, värk i axlar.

– Det är också ganska vanligt med psykiska besvär. Många lever med för mycket stress, en del har depressioner och har tappat balansen mellan kropp och själ. De har ofta jättejobbigt med sin egen vardag och där kan kraniosakral terapi också vara effektivt.

Intresset för kraniosakral terapi väcktes när hon själv fick en behandling.

– Jag väntade och väntade på rätt tillfälle att utbilda mig, men det var svårt här i Sverige. Till slut hittade jag en utbildning i England. Jag är inte så bra på engelska, men min passion gör att språket inte kan hindra mig, så jag reste dit och utbildade mig på engelska. Jag satt på kvällarna och översatte kursmaterialet och det var ganska svårt. Sen fortsatte jag utbilda mig på mer avancerad nivå i Japan, det var skönt att göra det på sitt modersmål. Då kunde jag fråga en massa och förstå mer även av det jag lärt mig i England.

Den största utmaningen med att jobba i Sverige tycker hon är just språket. Hon har bott här sedan 2010 och flyttade hit i samband med att hennes man fick jobb här.

– Ja, det var svårt i början, men det är inte längre något stort problem, eftersom kroppen jag behandlar pratar med mig. Det viktigaste för mig är att kunna språket så att jag kan förklara vad som händer i behandlingar och ge feedback till mina klienter.

Behandling i shiatsu

Shiatsu ökar kroppens självläkande förmåga och kan förebygga sjukdomar.

Lättade klienter

Klientens leende efter behandlingen är det hon uppskattar mest med sitt jobb.

– De kommer ofta med så mycket: De är trötta, ledsna och tunga i kroppen. Men efter behandlingen är ansiktet helt annorlunda.

Hur gör du för att må bra själv?

– Att arbeta med människor som mår dåligt påverkar mig inte så mycket. Inte så att jag märker det i alla fall. Ibland känner jag mig jättetrött efter en arbetsdag, men jag hanterar min egen stress och negativ energi med god japansk mat och mycket skratt. Jag och min man brukar titta på japanska humorprogram på tv och det gör att min stress minskar. Och så badar och duschar jag. Jag sitter och lyssnar på lugn musik, fokuserar min andning och sen skannar jag av hela kroppen, från huvud till tå. Om jag hittar någon del som är spänd och hård, försöker jag mjuka upp den med medveten intention.

Ibland använder jag tai chi-tekniker, kroppsrörelser som är mjuka långsamma. Jag har medvetenhet kring min kropp, tills det känns som jag står i en bubbla och i den bubblan är det fullt av god energi. Dessutom gillar jag mandalamålning, det ger mig mycket inspiration och är en del av min energi.

Tar du egna behandlingar?

– Jag får akupunktur en gång per månad i förebyggande syfte, hos en japansk man. Och så hjälper min man mig med stretching. För att kunna behandla någon annan behöver jag själv vara frisk. Så det viktigaste för mig är min kondition. Jag behandlar mig själv jättemycket, det är viktigt.

Fakta

Namn: Makiko Kanno
Gör: Shiatsuterapeut, tai chi-lärare, massageterapeut och kraniosakralterapeut.
Antal år i yrket: 32 år som tai chi-lärare. Massageterapeut sedan 2014.
Verksam i: Stockholm, på Salve hälsocenter.

Text Ulrika Hoffer Foto Privat/Istock