Make it happen – kom till skott steg för steg

Att drömma och planera är en sak. Att få det gjort är något helt annat. Entreprenören Carina Sunding har skrivit boken Make it happen för att hjälpa människor att komma loss och börja ta steg som tar dem närmare mål och drömmar.

Carina Sunding har startat bolag, arrangerat resor och event, drivit affärsnätverk, podd och bokklubb. Hon har stor erfarenhet av att våga tänka stort, ta sig över hinder, lösa problem och övervinna motstånd. Men när pandemin kom, ändrades spelplanen drastiskt för de projekt hon drev. I stället för att vara ute i liv och rörelse, satt hon hemma och ställde om verksamheten till digitala lösningar. Där hemma insåg hon att det var något hon älskat att göra redan som barn: Sitta vid sitt skrivbord och vara kreativ. Så hon beslöt sig för att agera på en dröm hon själv haft under många år, att skriva en bok om att göra verklighet av drömmar. Resultatet blev boken ”Make it happen – 10 steg till att forma din framtid!”.

Boken vänder sig till alla som vill bli lite mer nyfikna på sig själva och som längtar efter en förändring. Kanske har man en idé som pockar på ibland eller så vill man stärka sig själv och skapa utrymme att göra mer av det man gillar. Men den är också skriven för den som vill ha mer mod att komma till skott och sänka hindren på vägen.

– Det har varit min stora superkraft genom åren, att få en idé och sen få den att hända. Det finns en massa verktyg man kan använda för att verkligen komma till skott och för att våga tänka större än man är van vid. Det kan låta provocerande, men vi är ofta alldeles för realistiska när vi drömmer och planerar, ibland rent av pessimistiska. Det vill jag slå hål på och lyfta lite på locket. Allt man drömmer om blir inte verklighet, men det finns otroligt mycket att hämta om man lär sig släppa begränsande tankar.

Dröm stort

Ett första steg kan vara att titta på var man står idag, väcka sin nyfikenhet. Det ger energi att gå vidare till steg två, som är att drömma stort. Carina Sunding kallar det att skapa sin magnetiska drömlista.

– Det kan man med fördel göra tillsammans med en kollega, ett kompisgäng eller en partner. Då har du någon som håller dig om ryggen och ni har ett åtagande gentemot varandra.

Carina Sunding själv har på inget vis varit fri från rädslor och hinder på sin resa, tvärtom. Kanske är det just det som är det stora skälet till att hon utvecklat strategier för att övervinna motståndet.

– Jag använder min egen ”räddmodiga historia”, som jag kallar den, som exempel i boken. Jag är uppväxt med att allt är farligt och jag blev varnad för allt; från att mitt hjärta verkade gå i otakt till att få i sig gullregn i trädgården. Jag – och min kropp –  blev väldigt rädd. Det gav mig en otrolig fallenhet för att se alla faror och känna minsta lilla symptom. I högstadiet utvecklade jag panikångest, som har hängt med mig i hela mitt liv.

Hon menar att även om utgångsläget inte gör det självklart att kasta sig ut i nya och kanske obekväma sammanhang, är det både görbart och viktigt.

– Det startar med att drömma stort och skapa en vision. Det kan behövas ett nytt sätt att se på saker, och att man har en mer långsiktig plan. Tänker man fem år framåt är det ofta lättare att se bortom hinder och begränsningar. Sen kan man tänka ett år framåt, vara mer specifik och kartlägga vad man har här och nu. Då får man vara mer realistisk, men man har ledtrådar från den femåriga visionen som håller riktningen.

Ta små steg framåt

Hon beskriver processen som en rad babysteps som läggs till varandra. Ett steg i taget, som går i riktning mot den långsiktiga visionen. Och då gäller det att snarare våga testa och utvärdera, i stället för att tänka, planera och fastna i processen.

– Genom att identifiera små lustfyllda steg som tar oss framåt, ökar vår motivation. Vi får vittring på målet, helt enkelt. Ett babystep är något du kan göra direkt, nu på en gång. Det är något jättelitet, ansträngningslöst, som att skriva en lista, ringa någon eller googla något. Bara ett litet steg, som hjälper till att skapa framåtdrift.

Hon betonar också att rikta fokus på det som är relevant för just dig, även om det känns otydligt och dimmigt just nu.

– Det är lätt att man kan känna sig handlingsförlamad och då gör man ofta som man alltid gjort. Eller tittar på vad andra gör. Men tänk i stället att du har en ficklampa. Den riktar du på din stig, som leder till ditt mål, i stället för att slösa en massa batteri på att kolla på vad andra gör. Fortsätter du att ta små steg framåt trots dimma, kommer bilden snart att klarna. Ibland känns det obehagligt och ibland tar man steg åt fel håll men det är en del av processen.

Stora bluffen-syndromet

Det hon märker ger störst genklang hos många är att jobba med just sina hinder. Ett vanligt sådant är det ”stora bluffen-syndromet”, det vill säga den där känslan av att man inte riktigt vet vad man gör och att man när som helst kan bli påkommen som en bluff.

– Det kan hjälpa att vända på tankarna. Kommer tankar som ”alla andra är så smarta, jag är så dålig” kan en konstruktiv tanke vara ”tänk så mycket jag kommer att lära mig” i stället för att ge upp.

Ett annat hinder hon ser hos många är svårigheten att ge sig själv utrymme för reflektion och utveckling.

– Tänk dig tillvaron som ett träd. Vad är det du behöver beskära för att ge dig själv utrymme? Behöver du såga ner halva trädet eller räcker det att ta bort någon gren?

 

Fakta

Namn: Carina Sunding
Gör: Författare, entreprenör och inspiratör. Skapare av Make it happen-metoden, driver en digital kursverksamhet och hörs i Sunshinepodden.
Bakgrund: Har drivit nätverket 4good sedan 2004, där hon stöttar kvinnor som vill utvecklas.
Aktuell: Med boken Make it happen – 10 steg till att forma din framtid
Läs mer på: makeithappen.se

 

Boktips

Boken ”Make it happen – 10 steg till att forma din framtid!” av Carina Sunding är utgiven på förlaget The Book Affair.

 

 

 

 

 

 

Text Ulrika Hoffer Foto Juliana Wolf Garcindo