Lotti Strömberg: ”Mitt jobb är som en hobby varje dag!”

Motocross och enduro har gett Lotti Strömberg fart och äventyr – men också några skador. Eftersom hon själv har positiva erfarenheter av att läka ihop med hjälp av bland annat massage och akupunktur, valde hon att ta steget från jobbet som reservdelsförsäljare till massageterapeut.

Sedan 2010 driver hon sitt företag, Lugnets massage Värmland AB, som också erbjuder funktionell träning, yoga och teknikträning inom cykling. Både MTB och landsväg.

– Jag tycker att det är så häftigt med kroppen, att den kan laga sig själv om man ger den hjälp. Min första utbildning var en kurs i friskvårdsmassage med idrottsprofil, som jag senare följde upp med en ettårig utbildning för att bli certifierad massageterapeut. Sen har det blivit en rad vidareutbildningar inom specifika områden.

Den stora utmaningen i hennes jobb är att få dämpa stress och spänningar hos klienter.

– Många går runt med så mycket stress, som ger konstant muskeltonus. Det kan vara klurigt att slappna av, inte minst i huvudet. Jag tycker att det är mitt jobb att förklara vad och varför mina klienter kanske får problem, så att de kan ägna sig åt mer och mer egenvård för att undvika problemen. Det låter ju konstigt, men helst skulle jag ju inte vilja se dem alltför ofta, skrattar hon.

Teknikträning för cyklister

Lotti Strömberg är dock inte friskvårdsentreprenören som förespråkar ett liv med konstant avslappning. Med sin erfarenhet inom motorsport i ryggen har hon gått över till att cykla mountainbike, där mycket av tekniken från motorsporten kommer till användning. Tidigare tävlade hon själv, nu jobbar hon med kurser i teknikträning och uppdragsgivarna är allt från möhippor till OS-atleter.

– Jag tycker att det är obeskrivligt fantastiskt att cykla i skogen, men utmaningen, att jag blev väldigt trött efter en tävlingshelg, resulterade i att jag kände att jag inte kunde ge 110 procent till mina klienter veckan efter. Sedan var det allt runt om tävlingscirkusen som också krävde sitt.

Hon har nått sitt mål med att jobba med massagebehandlingar tre till fyra timmar per dag, det räcker energin till, även om hon – som hon säger – ”vill mer i huvudet”.
För åtta år sedan drabbades hon av bröstcancer och efter det har arbetstempot fått anpassas avsevärt.

– Jag var ”frisk” på pappret, men fysiskt och psykiskt startade en vardag som att starta på ruta ett. Tankarna var riktade framåt, att få företaget att rulla igen och bli så hel jag kunde bli. Jag är supernoga att det inte blir för mycket jobb. Det är klart att i början var det ett par riktiga grisår, då jag var ute på alla idrottsevenemang och visade upp mitt företag och erbjöd behandlingar så att fler fick kännedom om vad jag kan och hur mina behandlingar känns. Jag har gått runt mycket i mina profilkläder och visat upp företagets logotype, för det handlar ju om att människor känner till att jag finns. Sen har det löpt på och jag kunde leva på mitt företag redan två år efter starten.

Anatomidetektiv

Hon har mottagning i både Karlstad och Kil och utöver det är hon ute på företag och jobbar. Största fördelen med jobbet tycker Lotti Strömberg är mötet med människan.

– Det låter ju klyschigt, men att kunna hjälpa någon som har problem och att kunna ge råd som hjälper. Att få vara lite av en anatomidetektiv och att kunna hjälpa människor med exempel osäkerhet gällande sin smärta, stress, ensamhet – det är väldigt positivt. Det är som en hobby att jobba, varje dag!

Då hon själv drivit företag genom kriser som egen sjukdom och pandemi, är hon väl införstådd med vikten av att dels ha bra försäkringar, dels vara noggrann med vad man skriver på, till exempel i form av hyreskontrakt.

– Se till att det finns en utväg, om du till exempel inte kan jobba längre, så att du inte sitter med tre års uppsägning till exempel.

Fakta

Namn: Lotti Strömberg
Gör: Driver Lugnets Massage Värmland AB i Karlstad och Kil.  Jobbar heltid med massage, yoga, MTB-teknikträning och funktionell träning. Hon är dessutom återförsäljare av hudvård  samt idrottsnutrition.
Antal år i yrket: 14 år
Utbildningar: Friskvårdsmassage med idrottsinriktning samt ettårig utbildning till massageterapeut. Ett flertal vidareutbildningar, bland annat käkledsbehandling, lymfmassage, strain & counterstrain, NADA öronakupunktur, andningsterapi enligt Lotorpsmetoden. Hon är dessutom utbildad som samtalsstöd för cancerdrabbade och deras anhöriga.

Text Ulrika Hoffer Foto Privat/(montage)