Lotta Dyfverman: ”Som zonterapeut har jag inte alltid alla svar”

Lotta Dyfverman är juristen som sadlade om till zonterapeut. Nu har hon egen mottagning, jobbar som lärare på Axelsons och vidareutbildar sig ständigt för att kunna hjälpa sina klienter, i synnerhet trötta mammor, till mer energi och bättre hälsa.

För vissa flyter livet på i en och samma riktning, år ut och år in. För andra tar livet en ny vändning, någonstans mitt i. Det gjorde det för Lotta Dyfverman, som av en slump halkade in på ett för henne helt okänt område 2014, som kom att leda till en helomvändning. Något som varken hon eller någon annan hade kunnat förutspå: Att lämna en trygg anställning och en bra lön som jurist på en statlig myndighet för att driva eget som zonterapeut.

Det hela började med en helgkurs i zonterapi under småbarnsåren. Det var tänkt som en rolig aktivitet tillsammans med systern, för att få en hel helg tillsammans och prata, samtidigt som de masserade varandras fötter. Så mycket förtroligt prat och fotmassage blev det inte, för kursen var intensiv och uppstyrd, alla deltagare turades om att behandla varandra.

För Lotta Dyfverman, akademiskt skolad och med en stark yrkesintegritet, var det något av en barriär att bryta. Men det skulle visa sig – till hennes egen förvåning – att hon trivdes med att behandla okända människors fötter och på så vis bidra till att få människor att må bättre.

Lotta Dyfverman zonterapeut

Lotta Dyfverman gav zonterapi till mässbesökare i Kroppsterapeuternas monter under Allt för Hälsan-mässan i november. Foto: Eva Kosman.

Aldrig uttråkad

– Det var helt enkelt mycket roligare! Jag blir aldrig uttråkad. Det var en stor omställning att gå från mitt juristjobb, där man ofta är varandras motparter som ska försvara olika positioner, till att möta människor och jobba åt samma håll. Att dessutom jobba på ett sätt där det i princip inte kan bli fel, var nytt. På en statlig myndighet kan jag inte testa och känna mig fram, något jag gör som zonterapeut. Det kändes både ovant och skönt att inte alltid behöva göra en analys och ha säkra svar. Zonterapi är ju behandlande, inte diagnosticerande.

Lotta Dyfverman säger att hon som jurist är van att läsa mycket och ta in stora mängder ny kunskap, något hon har med sig i arbetet som zonterapeut. Men det finns en stor skillnad mellan zonterapin och juridiken; kroppen alltid är logisk, det behöver lagstiftningen inte alltid vara. Juridiken kan dessutom ändras från en dag till annan, något kroppen inte gör.

Inga exakta svar

– Jag lär mig ständigt nya saker och sätter mig in i ny forskning. Det gör mitt arbete väldigt spännande och många kunder är väldigt kunskapstörstande. ­Samtidigt handlar det om att våga känna, vänta in och acceptera att jag inte alltid behöver ha alla svar. Och inte minst att acceptera att det kanske inte är någon som har exakta svar. Att kunskapen helt enkelt inte finns ännu.

Hon menar att det nya yrkesvalet kom i rätt läge, då hon och hennes man jobbade hårt och hade tre barn hemma. Att ha en del egna erfarenheter av livet ser hon som en fördel när man byter yrkesbana.

– Jag är fortfarande inte där att jag ser på det jag gör som ett jobb. Jag blir aldrig trött, utan får snarare energi av att ge behandlingar, det är som mindfulness. Ibland är jag tyst, ibland passar det att prata. Så det här är inget jag kommer att pensionera mig från när jag är 65, det här kan jag fortsätta göra så länge det känns givande.

I dagsläget jobbar hon med egen verksamhet ett par dagar i veckan och hyr då in sig i en lokal med andra terapeuter. Var tredje helg jobbar hon som lärare på Axelsons, något hon gjort sedan hon själv gick utbildningen. Först som assistent, sedan som lärare. I det sammanhanget har hon även haft en del nytta av sina kunskaper som jurist. Men det finns plus- och minussidor med karriärbytet:

– Å ena sidan är det ovant för mig att gå från att tillhöra ett större sammanhang och representera en myndighet i min yrkesroll. Å andra sidan möjliggör det ett flexibelt yrkes- och familjeliv.

Trötta mammor

Bland klienterna finns en del stammisar, men den stora utmaningen är annars att få ett jämnt inflöde av nya klienter.

– Jag vill ju förstås att de jag behandlar ska bli friska. Men det gör ju också att jag behöver nya klienter. Och det går lite i vågor, på våren är det mycket hälsenor och fötter när alla börjar springa. Många kommer annars på rekommendation.

Lotta Dyfvermans signaturbehandling Trötta mammor är en eftertraktad behandling för just trötta mammor. Den är utvecklad för att ge ny energi genom att behandla hormonsystem, rygg, axlar, nacke och ansikte.

– Speciellt mammor till barn med kroniska sjukdomar eller NPF-diagnoser är ofta slutkörda, men vågar inte stanna upp och känna efter hur de själva mår. Zonterapi är jättebra, för fötterna berättar vad de har behov av, även om de själva inte kan eller vill uttrycka det.

En annan omställning är förhållandet till händerna, som tidigare alltid hade långa, målade naglar. Nu är de ett ömt vårdat arbetsredskap hon är rädd om. Det har gett vissa begränsningar på fritiden.

– Jag måste vara mer försiktig när vi är ute med båten nu, till exempel!

Fakta

Namn: Lotta Dyfverman
Gör: Zonterapeut med egen verksamhet samt lärare på Axelsons
Bakgrund: Jurist
Antal år i yrket: 5

Text Ulrika Hoffer Foto Ulrika Hoffer