Krönika: Vilka är mina möjligheter?

Jag har nyss sett den fjärde säsongen av den danska serien Borgen. När den tredje säsongen sädes för tio år sedan var budet tydligt: Det skulle inte bli en fjärde säsong. Men det blev det. Till min stora lycka – jag älskar att de har lyckas göra en riktigt spännande serie utan blinkande blåljus och brutala mord i långa rader.

Borgen handlar om politikern Birgitte Nyborg och hennes vardag som statsminister, oppositionspolitiker och utrikesminister. Genomgående är att hon ställs inför till synes omöjliga situationer, som hon med list, mod och idealism lyckas lösa. Ofta frågar hon sin mentor, Bent Sejrø: ”Vad är mina möjligheter?” Varpå ett resonemang följer om olika sätt att navigera genom utmaningen. För det finns alltid en lösning. Ibland en kompromiss, men en lösning finns.

Jag tycker att det är en fråga vi alla kan ha glädje av att ställa oss i situationer som verkar omöjliga att lösa på det sätt som vi önskar. Även där det kan verka omöjligt att hitta en lösning som kan ge en positiv förändring, finns det en möjlighet. Om vi tänker till. Kanske tar hjälp av en kollega, vän eller mentor.

Vilka är mina möjligheter?

När vi vill öka våra intäkter, men inte jobba fler timmar per dygn. Eller när vi vill öka balansen i förhållandet mellan arbete och fritid. När vi vill hinna träna och äta på det sätt vi önskar, men dagarna hela tiden tycks gå åt till annat. Eller då vi vill rikta in oss på en ny specialisering inom vårt område, men har svårt att se hur det ska kunna gå att klämma in i nuvarande schema. När vi har klienter som inte kommer till skott med de livsstilsförändringar vi föreslår. När vi själva inte får bukt med skador och skavanker, som hindrar oss från sådant vi vill göra.

Vilka är mina möjligheter?

Finns det någon att be om hjälp? Är det något du kan välja bort? Finns det något som går att förenkla? Automatiseras? Några övningar som fungerar trots att tiden är knapp eller någon kroppsdel protesterar? Ett gym på närmare håll eller en maträtt som går snabbt att laga och samtidigt ger den energi och näring vi behöver?

Vissa saker måste vi acceptera, men vi kan alltid ställa oss frågan: Utifrån givna förutsättningar, vilka är mina möjligheter?

Trevlig vår!

Text Ulrika Hoffer Foto Björn Qvarfordt