Maria Torshall: Jag vill ha både och

Maria Torshall

Arnika mot blåmärken, naprapati för ryggen och echinacea mot förkylningen – men också penicillin mot borrelian efter ett fästingbett. Skolmedicin eller komplementära metoder? Jag vill ha både och.

När jag var 25 varnade sa en naprapat till mig att jag riskerade att hamna i rullstol om jag inte tog hand om min skadade rygg. 30 år gammal var ryggen min största oro när jag skulle utsätta min kropp för den enorma påfrestningen av att bära och föda ett barn. Men en fantastisk osteopat tog hand om min rygg – och tipsade mig om en homeopat. Jag gick dit full av skepticism. Homeopaten såg mig djupt i ögonen, undrade om jag var en gottegris (ja!) och om jag brukade sova gott om nätterna (ja!) och en rad andra frågor som kändes helt irrelevanta.

Jag tvekade när jag hämtat ut mina piller och pulver från det homeopatiska apoteket, men min allmänläkare visade sig också vara utbildad homeopat och lugnade mig med att allt jag fått utskrivet* var helt ofarligt för både mig och babyn. Det var min första och lite slumpartade kontakt med integrativ vård – i London för snart 25 år sedan.

WHO vill satsa på integrativ vård

Världshälsoorganisationen uppmanar nu länder att satsa på integrativ vård. Det betyder vård som omfattar både skolmedicin och komplementära och traditionella metoder. I Sverige viftar vi gärna bort alternativen som ”hokus pokus” – och Stockholms Läns Landsting har inte förnyat avtalet med det enda sjukhus som fanns för integrativ vård, numera Vidar Rehab. Mediciner som redan är godkända i EU måste ha nya svenska godkännanden, till orimligt höga kostnader.

Det borde vara självklart att bara ta till de starkaste medicinerna när vi verkligen behöver dem. Det borde vara lika självklart att låta vården utgå från personen, att inse att vi alla är olika och behöver olika vård utifrån våra egna behov. Men så har den västerländska sjukvården inte funkat – och därför står vi där vi står nu. Med resistenta bakterier som på sikt är det största hotet mot allas vår hälsa. Forskningen om nya alternativ haltar eftersom pengarna saknas. Pengar finns i överflöd i läkemedelsindustrin, men mediciner som inte kan patenteras är inte intressanta för industrin.

Jag blandar och ger sedan det där första mötet med homeopaten i London. Det tunga artilleriet, antibiotikan, sparar jag tills det verkligen behövs. Andra gånger behandlar jag öroninflammation med aconitum, huvudvärk med akupressur och myggbett med tea tree oil. Men när jag fick borrelia efter ett elakt fästingbett förra sommaren var jag tacksam över antibiotikakuren.

Varför välja antingen eller? När det funkar med både och?

*Kritiker kommer att invända att det var klart att det var ofarligt, eftersom homeopati ”bara är sockerpiller”. Till er vill jag bara säga: tro vad ni vill – om det var ren placeboeffekt som läkte min rygg så vill jag ha placebo varje dag i veckan, för det funkade.

Maria Torshall är journalist med friskvård och hälsa som bevakningsområde.

Text Maria Torshall