”Hälsostress är inte hälsosamt”

Som egen företagare får hon utrymme att testa av sina idéer, sjösätta projekt och fördjupa sig i nya kunskaper. Mari Mohlén har trotsat påhittade sanningar om vad hennes egen kropp kan klara och byggt upp en verksamhet där hela människan står i fokus.

– Egentligen är jag en ganska jobbig person, skrattar Mari Mohlén och häller upp en kopp kaffe. Koffeinfritt, en ny vana sedan ungefär ett år. Och det verkar rimligt, för i hennes företag MariCare är det full fart även utan en uppiggande skjuts av koffein.

Med att vara jobbig menar hon att en strid ström av idéer är en del av hennes vardag, vissa bra och genomförbara, andra mindre användbara. Men dessa idéer har gett upphov till en verksamhet med ett brett utbud, med allt ifrån behandlingar, event och utbildningar, både på plats i lokalen, men även ute på olika anläggningar. Nyligen var hon exempelvis på ett nyöppnat hotell och utbildade spaterapeuterna där i lymfteknik. Sedan 2004 är hon egen företagare och har vid det här laget landat i vad som driver henne:

Helhet och detaljer

– Jag är bra på att se både helheten och detaljerna. Min ambition är att skapa en miljö och behandlingar där kunderna trivs och upplever att de får mycket för pengarna.

2020 har delvis varit lika osäkert och svårt som för de flesta, men efter sommaren är vardagen mer stabil igen.

– Fram till dess fick jag verkligen jobba mer och hårdare – för mindre pengar. Och jag såg ju hur en del av mina kollegor kastade in handduken, det var fruktansvärt, säger hon och fortsätter:

– Det var så hemskt, ett tag var det bara att i princip stänga ner. Och ingen visste ju hur länge det skulle pågå. Den värsta tiden tog jag mig igenom tack vare några trogna stamkunder som köpte presentkort på större belopp, ”jävlar anamma” och extraknäck.

Ursprungligen är Mari fotvårdsterapeut, men den delen av verksamheten har hon nu överlåtit på en kollega. Mediyoga, lymfmassage, klangterapi och chakraflödesmassage är hörnstenarna i hennes utbud. Hon är även utbildad coach och mindfulnessinstruktör och i skrivande stund är hon i full gång med att utforma ett coachingförlopp för par som vill utvecklas tillsammans. Även paketlösningar utifrån problematik där såväl coaching som kroppsbehandlingar och yoga kan ingå i kombination är under utveckling.

– Det som driver mig är att få jobba med HELA människan, alla delar. Och de kroppsbehandlingar jag ger, involverar hela kroppen: mage, andning, muskler, hud och så vidare. Det är viktigt. Jag möter många ”huvudfotingar”, som i många avseenden har stängt av kontakten till kroppen.

Samverkan med andra är nyckeln till Maris entreprenörskap, och något hon har haft med sig redan tidigt som företagare. I lokalen hyr flertalet terapeuter in sig, som hon kan samarbeta med.

Marknadsföring och ambassadörer

– Jag skulle ha otroligt svårt att sitta själv i en liten lokal. Det är tillsammans med andra man kan utvecklas som företagare, men det ger också bättre möjligheter att hjälpa kunderna, som ju kan få ut mycket mer av att gå till en terapeut som kan rekommendera vidare till en kollega vid behov. I dagarna har jag tackat av en kär kollega och är på utkik efter en nya samarbeten på MariCare hälsocentrum.

Att marknadsföra sin verksamhet är en naturlig del av jobbet, menar Mari, som jobbar med hela skalan; från att ta fram och dela ut reklamblad, till att nätverka och jobba med nyhetsbrev och sociala medier. Hon har också bra erfarenheter av att involvera sina kunder som ambassadörer för hennes behandlingar.

-Ingenting sker automatiskt, man måste hela tiden jobba aktivt.

Planen är också att öka kurs- och eventutbudet framöver. Sedan ett par år bor Mari i Nynäshamn, men har sin verksamhet i Farsta centrum. Några planer på att flytta verksamheten finns inte, däremot blir det ett par event och vissa dagar med behandlingar i Nynäshamn framöver.

– Det är en utmaning, för jag ligger lite högre i pris än vad många terapeuter gör i Nynäshamn. Jag har funderat på det ganska mycket, hur jag ska göra. Men det blir ju helt fel om jag tar mindre betalt för mina behandlingar i Nynäshamn, än jag gör i Farsta. Så jag får testa av och se.

Prissättning är ett ämne som engagerar henne och hon har inte varit rädd för att ta betalt för sitt arbete.

– Jag tycker generellt att vi ska peppa varandra att ta betalt. Det hjälper oss alla i branschen att driva företag mera hållbart och på så vis kan vi även hjälpa våra kunder bättre. Om jag tar ett pris som motsvarar värdet på behandlingen, så gör ju det att jag verkligen gör allt för att leva upp till det värdet – och det är bra för kunden. Men jag vet att det finns olika åsikter.

Kroppsförakt och stress

Det var en nyfikenhet på kroppen och ett intresse för personlig utveckling som drev Mari till kroppsterapeutyrket. Det, och en egen historia av ätstörningar som hängde med upp i vuxen ålder.

– De bottnade i ett kroppsförakt och stress som jag försökte bota med matintag. Jag fick hjälp att ta mig ur det av en terapeut som hade en helhetsyn på kropp och själ, inte bara fokus på det kognitiva.

Den egna erfarenheten har gjort henne extra lyhörd för den kamp många människor utkämpar med sin kropp, hur en del klienter desperat testar den ena dieten efter den andra.

– Det kan ju bara bero på att man inte själv vet vad man behöver och det kan lätt bli en ohälsosam hets. Jag kan inte tala om för människor vad de behöver men jag kan hjälpa dem att själva hitta vad de behöver mer av – och mindre av. Och är man en person som går igång på att vara asketisk, visst. Var det. Men bli du stressad av det, så är det inte en väg till bättre hälsa. Hälsostress är inte hälsosamt och att forcera fram resultat går inte ihop man samtidigt vill visa sig själv respekt.

Tid för återhämtning

Maris nycklar till ett gott liv innefattar istället bra personligt ledarskap och självkännedom, liksom goda relationer – och goda viner (!) och annat som ger njutning.

– Vad man njuter av är subjektivt, men man behöver ta reda på vad man njuter av, så att man kan fylla på med det. Själv vet jag till exempel att jag kan köra väldigt hårt i perioder, ibland går jag över gränsen för vad jag mår bra av, men jag vet också att jag behöver återhämta mig och hänga med mig själv, min familj och i min trädgård. Annars orkar jag inte. Stress är ju något positivt som vi klarar av i rimliga doser, men det måste finnas tid för återhämtning.

Att Mari blev yogainstruktör var ingen självklarhet. Som barn hade hon fått veta att hon skulle förbereda sig på ett liv med begränsningar, på grund av scolios, spinal stenos och skillnad i benlängd. Det gjorde hon länge till sin sanning under en period och när hon först närmade sig yoga så fick hon det ”bekräftat”.

– Jag var skitdålig på yoga! Jag ville utforska vad min kropp klarade av, men jag var stel och vågade inte riktigt röra mig. Men så kom jag i kontakt med mediyoga och – wow! Det var verkligen att möta sin kropp på ett nytt sätt! Men också svårt. Vi fick i hemläxa att sjunga ett hjärtmantra varje dag. Det var väldigt skönt, men det väckte också en sorg över att jag inte hade lyssnat på mig själv tidigare, utan styrts av vad andra sagt. Mediyoga är så tillåtande och alla kan utföra det. Ibland möter jag kunder som liksom jag upplevt att de är ”dåliga” på yoga, men yoga är ju inget man kan vara bra eller dålig på, utan det handlar om förening – och det är MIN kropp och MIN upplevelse som är det viktiga. Det är också skönt att kunna förmedla det, när någon kommer och har haft en dålig dag. ”Strunt i det, bara kom hit och lägg dig ner och koppla av”, säger jag då, och det brukar fungera!

Pusselbitarna bildar helheten

För egen del räknar hon inte med att det kommer en dag då hon är ”färdig”, med utbildning, företagsutveckling och egen personlig utveckling.  Att hela tiden tänka och lära nytt sporrar henne och just nu är hon igång med ett utbildningsförlopp inom TRE, tension and trauma release exercises, en fysik metod för att släppa djupt liggande spänningar, istället för att prata sig igenom trauma.

– När det gäller utbildning, så stöter jag på mycket saker och vissa fastnar jag för. Det är de många, små pusselbitarna som bildar en helhet.

Friskvårdens framtid ser hon ljust på, även om det har varit en period av stor osäkerhet för många.

– Vi kommer alltid att behöva ta hand om oss och efter den här perioden så är det många som reflekterar över vad vi behöver för att må bättre. Och om vi börjar dra ner på exempelvis resande, öppnar det för större utforskande av vad som finns på hemmaplan. Och då inte bara närområdet och naturen, utan även den inre miljön, hoppas jag.

FAKTA

Verksam i: Stockholm
Antal år i yrket: 16
Gör: Driver hälsostudion MariCare, där hon utbildar och ger behandlingar. Klangterapi, chakraflödesmassage, mediyoga, coaching och lymfmassage finns på behandlingsmenyn.

Text Ulrika Hoffer Foto Ulrika Pousette