Foto: Sonja Dahlgren

Gott utan gluten med Maria Blohm och Jessica Frej

Jessica Frej och Maria Blohm har skrivit ”Baka gott utan gluten” Förutom goda bröd innehåller boken recept på söta bakverk, pajskal, pizzabottnar och pasta.

Bokomslag Baka utan Gluten

Maria Blohm och Jessica Frej är aktuella med en ny, fullmatad bok med glutenfria recept, Baka gott utan gluten. Duon har skrivit ett flertal böcker, tillsammans och var för sig, och sedan deras första gemensamma bok om glutenfritt bröd som kom för tio år sedan har de utvecklat nya recept, justerat gamla recept och samlat alla sina bästa glutenfria bröd i nya boken.

Här bjuder de på tre recept ur boken!

Kalljäst ciabatta

2 bröd

350 g kallt vatten
5 g färsk jäst
110 g rismjöl
50 g majsmjöl
150 g potatismjöl
50 g rapsolja
1 äggvita
1 ½ tsk salt
10 psylliumhusk
10 g xantangummi

Rismjöl till utbakning

Gör så här:

  • Lös upp jästen i vattnet.
  • Väg upp alla ingredienser utom psylliumhusk och xantangummi i en bunke. Nolla vågen mellan ingredienserna och häll rakt ur förpackningen. Blanda väl med handvisp, elvisp eller hushållsassistent.
  • Vispa i cirka fem minuter.
  • Tillsätt psylliumhusk och xantangummi under omrörning så att inga klumpar bildas. Vispa ytterligare i en minut.
  • Låt degen vila övertäckt med lock eller plast i cirka åtta timmar, i rumstemperatur.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Strö rikligt med rismjöl på bakbordet och stjälp ut degen.
  • Dela degen i två delar och forma till två ciabattor. Lägg dem på plåten.
  • Låt bröden jäsa i 30 minuter.
  • Grädda i 225 grader varmluft i 40-45 minuter i mitten av ugnen.
  • Låt bröden svalna innan du äter dem.

……………………..

 

Grovt bröd utan gluten

Foto: Filippa Tredal

Grovt bröd

1 bröd

600 g kallt vatten
10 g färsk jäst
100 g solroskärnor
30 g linfrö
50 g mörk sirap
20 g nyponskalsmjöl
1 tsk brödkrydda
1 tsk salt
50 g boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g psylliumhusk

Boveteflingor att strö över
Smör till formen
1 ½ liters brödform

Gör så här:

  • Smörj en brödform med smör eller använd en silikonform.
  • Läs upp jästen i vatten.
  • Väg upp alla ingredienser utom psylliumhusk i en bunke. Nolla vågen mellan ingredienserna och häll rakt ur förpackningen. Blanda väl med handvisp, elvisp eller hushållsassistent. Tillsätt psylliumhusk och xantangummi under omrörning så att inga klumpar bildas. Vispa ytterligare i en minut. Låt smeten svälla i cirka tio minuter.
  • Häll degen i formen och strö över boveteflingor.
  • Låt degen jäsa i cirka två timmar i formen.
  • Grädda i 175 grader varmluft i 75 minuter i nedre delen av ugnen.
  • Låt brödet vila tills nästa dag innan du skär i det.

……………………..

 

Gnocchi

Foto: Christina Sundien

Gnocchi

4 portioner

500 g skalad mjölig potatis
100 g potatismjöl
50 g majsmjöl
1 krm salt

Gör så här:

  • Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  • Pressa eller mosa potatisen och låt den svalna något.
  • Blanda potatisen med potatismjöl, majsmjöl och salt till en slät deg. Låt degen vila i 15 minuter.
  • Rulla längder och skiva i ½ cm tjocka skivor eller ta teskedsstora bitar av degen och rullar till runda bollar.
  • Tryck till varje bit lätt med en gaffel och koka i saltat vatten.
  • När gnocchin flyter upp är den klar.

Text Ulrika Hoffer/Recept: Maria Blohm och Jessica Frej