Familjen Björck - Oscar, Susanne och Emma jobbar tillsammans, men i sina egna företag.

Företagarna familjen Björck i Ludvika

Att driva företag med familjemedlemmar som samarbetspartners kan vara en utmaning. Familjen Björck i Ludvika har dock hittat en modell som fungerar utmärkt för dem.

De jobbar under samma tak, men har var och en sitt eget företag och de är noga med att se på varandra som arbetskollegor på jobbet och som familjemedlemmar efter jobbet.

Ungefär i samma veva som Susanne Björck valde att säga upp sig från sin anställning som yrkeslärare på Vård- och omsorgsprogrammet och växla upp sitt företag Taktilpunkten till ett heltidsarbete, blev dottern Emma och sonen Oscar färdigutbildade medicinska massageterapeuter.

Tre olika företag

Det föll sig så väl att de hittade en lokal där alla tre kunde börja arbeta och bygga sin kundkrets som tre olika företag. Oscar och Emma startade sina företag under utbildningstiden, och Susanne hade då jobbat med sitt företag, bredvid sitt yrke som lärare, i sex år.

­Susanne står på kontraktet för lokalen och Oscar och Emma hyr av henne.

– Vi är noga med att vi är tre olika företagare i lokalen och när vi är på jobbet så tilltalar vi varandra vid förnamn och ser på varandra som kollegor och inte mamma-barn, förklarar Susanne.

Susanne Björck

Susanne Björck driver Taktilpunkten i samma lokaler som där hennes barn Emma och Oscar arbetar i sina respektive företag.

Har tvätt- och städveckor

Det betyder att de delar lika på tvätt- och städveckor, rekommenderar varandra till kunder och lämnar jobbet på jobbet när dagen är slut, eller om de träffas på helgen och umgås.

– Detta av sekretesskäl, samt att man behöver vara ledig från jobbet när man är hemma.

Men det finns förstås fördelar med att jobba så nära tillsammans och det är inte helt ovanligt att de äter lunch ihop. När det behövs för deras egna kroppar, så finns ju dessutom närheten till varandra som professionella behandlare.

Rakhet, tydlighet och professionalitet genomsyrar deras relation och de kan bara se fördelar med att finnas under samma tak. Ett exempel på det är att när Emma funderar på att vidareutbilda sig under nästa år och därför planerar att dra ner på sin verksamhet. Hon har då eventuellt möjlighet att jobba lite vid sidan av studierna, vilket skulle vara svårt utan att driva eget företag.

Emma och Oscar Björck

Syskonen Emma och Oscar Björck driver båda företag inom friskvård.

Kompletterar varandra

De är tydliga med att även om de alla arbetar med andra människors kroppar så jobbar de med olika behandlingsformer och ser sig inte som konkurrenter utan snarare att de kompletterar varandra. Medan Emma och Oscar har sin kompetens inom medicinsk massageterapi, skadebehandling, triggerpunktsbehandling, personlig träning, friskvårdsmassage och rehab, så jobbar Susanne med behandlingsformer såsom kinesisk medicin (akupunktur, tui na massage, koppning, gua sha och moxa), taktil behandling, kranio sakralterapi, örter och olika former av yoga.

– Många problem kan behandlas på olika sätt och det är upp till kunderna att välja vilken terapiform och vilken terapeut de vill ha, men också i slutändan vilken behandling man tror kroppen svarar bäst på. Som exempel kan vi ta en tennisarmbåge. Någon svarar bäst på medicinsk massageterapi, en annan på akupunktur, en tredje kanske på kranio sakralterapi och alla tre kan få kinesiologitejpning som en efterbehandling. Samtidigt finns möjligheten att komplettera med övningar som personen kan göra själv.

– Det är inte helt ovanligt att vi hjälps åt att behandla för bästa effekt om kunden önskar det, förklarar Oscar och det blir än en gång tydligt att samarbete och respekt genomsyrar allas verksamheter.

Livslångt lärande

Susanne kan ibland sakna åren i jobbet som vård- och omsorgslärare, men är ändå glad att hon tog steget fullt ut för sex år sedan och vågade satsa på att bygga sitt företag.

– Nu har jag verkligen möjlighet att utveckla mitt företag och min kunskap på ett sätt jag tror på och brinner för, säger Susanne.

Hon har alldeles nyligen avslutat en utbildning i forrestyoga, en yogaform som är anpassad för den moderna människan och fokuserar på problemområden som dagens samhälle kan ge: värk i rygg, axlar, nacke och handleder efter mycket stillasittande framför datorer för vissa och tungt arbete för andra. Varje pass innehåller en intention, andningsövningar, uppvärmning av mage och rygg, yogaövningar, nedvarvning och avslappning. Det kommer att komplettera hennes övriga klasser i till exempel mediyoga, yinyoga och gongspel.

Ett annat nytillskott hos Taktilpunkten är samtal och yoga i liten grupp som hon genomför tillsammans med Ludvika samtalsbyrå. Varje träff kommer att ha ett tema för samtalet och Susanne erbjuder yogaövningar som fokuserar på kroppsdelar där känslor och trauman kan lagras.

Utbyter kunskap

Hon är i ständig utveckling och älskar sitt arbete, men också att ha Emma och Oscar som samarbetspartners. Deras engagemang för det de jobbar med och ständiga kompetensutveckling på respektive områden, gör att utbytet av kunskap på jobbet aldrig sinar. Drömmen för dem är att Sverige ska ta efter andra länders tankesätt inom hälso- och sjukvården, så det bli mer holistiskt och att olika kompetenser kommer till sin rätt och kan komplettera varandra, oavsett alternativa behandlingar eller hälso- och sjukvård.

Tills vidare jobbar de på med sitt, men letar också efter nya, mer ändamålsenliga lokaler.

­– Tidigare hade vi tillgång till dusch och omklädning här i huset, men det har vi inte längre så nu skulle vi vilja flytta verksamheten för att enklare kunna erbjuda mer och utökad träning och yoga. Lokaler av det slaget är svåra att få tag på till det pris vi klarar av i dagsläget, men vårt kontaktnät är stort och vi har gott hopp om att det kommer dyka upp något så småningom.

 

Fakta

Namn: Susanne Björck
Gör: äger, driver och arbetar på Taktilpunkten i Ludvika
Utbildningar i urval: traditionell kinesisk medicin (akupunktur, moxibustion, koppning), örtmedicin, kraniosakralterapeut, taktilterapeut samt flertalet yogalärarutbildningar.
Antal år i yrket: 12, de sista 6 åren på heltid.
Gjorde tidigare: arbetade som yrkeslärare inom vård- och omsorgsprogrammet

Fakta

Namn: Oscar Björck
Gör: äger, driver och arbetar på Björcks Behandlingar i Ludvika
Utbildningar i urval: medicinsk massageterapeut, vidareutbildning inom mobilisering och avancerade behandlingstekniker, personlig tränare med inriktning mot rehabilitering, öronakupunktur och koppningsmassage.
Antal år i yrket: 6
Gjorde tidigare: vårdbiträde inom äldreomsorg och psykiatri och personlig assistent.

Fakta

Namn: Emma Björck
Gör: äger, driver och arbetar på Björcks Muskelverkstad i Ludvika
Utbildning: Massage och friskvårdsterapeut, medicinsk massageterapeut, personlig tränare, lymfmassör, öronakupunktur, taktil behandling.
Antal år i yrket: 5,5
Gjorde tidigare: lokalvårdare, caféarbete och bartender.

Text Lisa Carpevi Foto Lisa Carpevi