Esther Palomar Perez leder nya sektionen för Rosenrörelser

Esther Palomar Perez har tagit sig an att starta upp förbundets nya sektion för Rosenrörelser. Vem är hon och vad är Rosenrörelser egentligen?

Hallå där, Esther Palomar Perez! Du har valt att engagera dig i Sektionen för Rosenrörelser, berätta mer!

– Sektionen för Rosenmetoden har funnits länge, men det fanns ingen sektion för Rosenrörelser. Så jag tänkte, varför inte? Jag hoppas att vi kan arrangera föreläsningar och träffar där vi kan dela erfarenheter, bjuda in lärare för kompetensutveckling och inspiration. Jag hoppas också att det kan bidra till att lyfta fram Rosenrörelserna mer.

Vad är Rosenrörelser?

– Rosenrörelser är rörelser utvecklade av Marion Rosen, som även utvecklat Rosenmetoden. Hon utvecklade rörelserna som en metod att använda mellan behandlingarna, för att undvika spänningar. Marion Rosen var sjukgymnast och älskade dans. Så det är mjuka rörelser utan ansträngning där man lyssnar på kroppen och är närvarande, respekterar kroppens gränser. På så vis kan man lösa upp spänningar och smörja leder i kroppen.

Du jobbar också med Alexanderteknik, vad innebär det?

– ­Jag hade verkligen ingen tanke på att jobba med kroppsterapi, jag är pianist sedan barndomen. Det var min passion och jag spelade många timmar varje dag. Det gav mig dålig hållning och det var mycket repetitiva rörelser, så jag överbelastade handlederna. När jag inte kunde spela längre fann jag Alexanderteknik, en form av kroppsmedvetenhet där man lär sig hejda onödiga spänningar och identifiera vilka rörelsevanor och tankebanor som finns. Jag återfick en naturlig balans och rörelsefrihet.

Och hur såg steget därifrån till att jobba med det ut?

– Jag åkte till London och var där i flera år och gick en treårig utbildning på heltid. Det var arbete med kroppen varje dag, för att upptäcka vilka vanor som finns i kroppen – mycket intensivt. Det var en fantastisk tid, en upptäcktsresa. Där lärde jag mig på ett praktiskt sätt hur kroppen fungerar och vikten av kopplingen mellan kropp och sinne!

Hur går en behandling med Alexanderteknik till?

– Det är inte behandling, utan lektioner, något man lär sig. Man börjar med att titta på hur man står, sitter, böjer sig, var det finns begränsningar i kroppen. Alexanderteknik är som en instruktionsbok för hur man använder kroppen i alla vardagliga rörelser.

Och hur kom Rosenmetoden och Rosenrörelserna in i bilden?

– När jag kom till Sverige – jag är från Spanien – hade jag aldrig hört om Rosenmetoden eller Rosenrörelserna. Men så såg jag en annons om en föreläsning och tänkte att det lät intressant, så jag gick och lyssnade. Föreläsningen innehöll en stund då vi skulle testa med varandra. Jag testade med en färdigutbildad Rosenterapeut och när hon la händerna på mig kände jag att det hände väldigt mycket. Det var något annat än Alexandertekniken. Jag ville veta mer och började ta behandlingar. Sen började jag utbilda mig.

Vad var det som fångade dig med Rosenmetoden och rörelser?

– Det var så mycket som hände för mig. Inte bara i kroppen, utan helheten, det man har varit med om i livet som påverkar en. Jag kom i kontakt med mig själv på ett djupare plan och kände mig fri att vara mig själv. Rosenrörelserna kom jag i kontakt med då vi fick testa lite på utbildningen till Rosenterapeut. Senare fick jag en hjärnskakning och whiplashskada. Det kändes som att min kropp slutade fungera, jag hade huvudvärk, spänningar och smärta. Då kände jag att jag ville gå tillbaka till de här rörelserna för att se hur de kunde hjälpa mig och på så vis hittade jag tillbaka till min rörlighet och koordination.

Vad har du för planer framåt?

– Jag har nyligen gått en utbildning i Aqua Wellness, en metod där man flyter i vatten med hjälp av kuddar. Det är en kombination av massage och långsamma rörelser, både på ytan och under vattnet. Så jag letar just nu efter en bassäng med varmt vatten. Jag är inte intresserad av att lära mig alla metoder och terapier som finns. För mig finns det en koppling mellan allt jag har lärt mig, min nyfikenhet, mitt intresse för kroppsmedvetenhet, avslappning och personlig utveckling. Nu känns det som att jag har hittat de metoder som är viktiga för mig och i fortsättningen vill jag fördjupa mig i dem.

Fakta:

Namn: Esther Palomar Perez
Gör: Jobbar med Alexanderteknik, Rosenmetoden och Rosenrörelser i sitt företag Balans De Mar
Antal år i yrket: Jobbat med Alexanderteknik i 20 år, började utbilda sig till Rosenterapeut 2010.
Bakgrund: Pianist från Barcelona. Jobbar även som språklärare i spanska.
Verksam i: Stockholm.

Om Rosenrörelser

  • Rosenrörelserna är enkla, varsamma rörelser som utförs långsamt och utan ansträngning, för att känna vad som händer i kroppen. De utvecklades av Marion Rosen som ett komplement till Rosenmetodens behandlingar.
  • De löser upp muskelspänningar och ökar medvetenheten om kroppens gränser och möjligheter.
  • Ett pass med Rosenrörelser består av fem delar. Rörelser och musik varierar under varje pass och tillsammans bidrar de till ökad avslappning.

Text Ulrika Hoffer Foto Alice Murray