Årets medlem Carina Andersson vill sprida kunskap om shiatsu

Den japanska kulturen har varit Carina Anderssons ledstjärna redan från unga år. Först som ivrig jiu jitsuutövare och senare som en ledande utbildare inom shiatsu, med ett stort engagemang för att lyfta behandlingsformen i Sverige. För det utses hon till Årets medlem 2024.

Som ung var Carina Andersson sin egen största kritiker med höga krav på sig själv, vilket gjorde att hon inte alltid mådde så bra. Shiatsu kom att bli en välkommen kontrast till detta och så här i efterhand ser hon det som att shiatsun räddade henne. Den kom att bidra med en balans mellan yin och yang som är centrala begrepp i den traditionella kinesiska medicinen, där yin står för mer passiv kraft och yang för den mer aktiva kraften.

Jiu jitsun väckte intresset

Från jiu jitsun fick hon fysisk rörlighet och från shiatsu fick hon öva sig i att vara mer närvarande, inkännande, lyssnande och helande. Yin och yang i en balans som bidrog till bättre relation till sig själv och som gav fokuserad kraft att starta och driva en skola för shiatsuterapeuter.

– ­Jag minns att det var något som grep tag i mig när vi hade japaner på besök när jag tränade jiu jitsu som ung. De utförde shiatsu och det väckte något i mig. Det var något läkande man kan göra och som går i samma anda som jiu jitsu.

Carina Andersson - Årets medlem 2024.

– Jag har ett kall och det är att sprida shiatsu så stort och så mycket som möjligt så att fler kan få ta del av behandlingen, säger Carina Andersson.

Utbildad i England och Japan

Resan till shiatsuterapeut och utbildningsaktör har gått via England till Japan för att sedan landa i Ängelholm.

– Nu är det 36 år sedan jag gick min första shiatsukurs. Då hittade jag ingen kurs i Sverige så jag fick åka till England, där det fanns flera skolor på den tiden. Jag utbildade mig även till massageterapeut på Axelsons 1988 och fick då kontakt med en svensk kvinna som rekommenderade en av skolorna i England.

Resan gick vidare till Japan, där hon fördjupade sig ytterligare i shiatsu, som sedan följts av flera vidareutbildningar i både England och Japan. 1994 startade hon sin sitt företag och jobbar sedan dess med shiatsu.

Sedan början av 2000-talet har Carina Andersson utbildat shiatsuterapeuter på tvååriga utbildningar där en helg per månad är på plats i Ängelholm. Förutom att undervisa själv har hon haft lärare från England som undervisat på utbildningen.

Carina Andersson ger en shiatsubehandling.

Behandling med shiatsu syftar till att öka flödet i kroppens energikanaler och bidra till balans i kropp och sinne. Foto: Beatrice Engman.

Mindre grupper

– Tidigare fanns en utbildning på Axelsons och jag ville ha en skola med mindre grupper och bara en grupp i taget. Jag har kunnat ha små grupper med undervisning fredag till söndag en gång i månaden. Det är deltagare från hela södra Sverige.

Även om den japanska kulturen och traditionell kinesisk medicin är navet i Carina Anderssons verksamhet, med do in och qi gong som kompletterar shiatsun, så har även yinyoga hittat en naturlig plats i hennes verksamhet.

– Det bygger på samma tankesätt som vi har i shiatsu, att skapa flöde i meridianerna, och det passar bra in i det jag redan har kunskap om.

Likheter mellan budo och shiatsu

Så vad är det som gjort henne så fascinerad av det japanska, det självläkande, inkännande som alla dessa terapiformer erbjuder?

– Jag tror att det gemensamma är att vara i hara. Hara är en plats i nedre delen av magen där du hämtar kraft och energi. Det gör shiatsu till en meditativ behandling som är aktiv och inkännande. Den som tränat budosport kan ha en naturlig fördel när de studerar och utövar shiatsu. Vi kommer från hara och jobbar inte på bänk, utan jobbar på golvet och använder hela kroppen. Det faller sig naturligt om du ägnat dig åt budosport. Jag vet till exempel många aikidolärare och jiu jitsulärare som kombinerar dessa discipliner.

Carina Andersson ger en shiatsubehandling.

– Vi som är shiatsuterapeuter jobbar inte på bänk, utan på golvet och använder hela kroppen, berättar Carina Andersson. Foto: Beatrice Engman.

Lång inlärningsprocess

Hon betonar att förståelsen för hur man jobbar med shiatsu är en lång process som måste övas in över tid.

– Du kan lära dig teknikerna, teorierna och punkterna, men det behöver tränas in. I utbildningen ingår till exempel att göra 120 behandlingar för att verkligen processa det här och få det att sätta sig i kroppen. En behandling är inte alltid samma, vi kan olika tekniker och anpassar utifrån vad den vi behandlar behöver. Shiatsu är något du blir bättre och bättre på genom åren och i Japan blir du mästare först när du är gammal.

Hon pekar också på att det är viktigt att förstå att shiatsu inte bara är en fysisk behandling. Det kan även vara en spirituell upplevelse både för den som får en behandling och för den som utför behandlingen.

– Du är så närvarande under hela tiden. Redan när jag utbildade mig märkte jag att det hände saker med mig, man ger och tar emot under en lång tid. De flesta som går en utbildning säger att det är en livsomvälvande upplevelse.

Aktuell med bok om shiatsu

Carina Andersson fortsätter dra sitt strå till stacken för att öka intresset för shiatsu. Nu senast med boken Shiatsu – en japansk kroppsterapi, skriven tillsammans med Anna Andresen, som är en tidigare elev samt jobbar på ett grafiskt företag.

– Jag har alltid haft så mycket arbete, men har känt att jag vill sammanfatta allt jag har inom mig och för att svara på alla frågor jag får om shiatsu. När pandemin kom fick jag en paus som gav mig tid att skriva och nu är boken skriven och utgiven.

– Jag har ett kall och det är att sprida shiatsu så stort och så mycket som möjligt så att fler kan få ta del av behandlingen. Så jag väljer shiatsu trots att det kan vara ganska tufft med ekonomi och okunnighet. Och shiatsu väljer mig. Min dröm är att någon dag – snart – hitta ett center där jag kan ha allt på samma ställe: utbildningar, behandlingar, do in, qi gong och yoga.

Carina Andersson - Årets medlem 2024.

Om att bli utsedd ditt årets medlem

– Det är en bekräftelse att bli uppmärksammad och att någon ser det jag har hållit på med så länge, och att jag bidrar med en utbildning som är godkänd av förbundet. Jag jobbar alltid för shiatsu i första hand, så det är också en bekräftelse för shiatsu.

 

Fakta

Namn: Carina Andersson
Gör: Driver Harmony Shiatsu Center i Ängelholm och utbildar shiatsuterapeuter. Hon är även akupunktör, lärare i qi gong, do in samt yinyoga. Därutöver är hon utbildad reiki master.
Verksam i: Ängelholm
Antal år i yrket: 36
Aktuell: Med boken Shiatsu – en japansk kroppsterapi samt utnämnd till Årets medlem 2024 i Kroppsterapeuternas yrkesförbund.

 

Om shiatsu

Shiatsu är en japansk behandlingsmetod som har sina rötter traditionell kinesisk medicin. Behandling med shiatsu syftar till att öka flödet i kroppens energikanaler och bidra till balans i kropp och sinne.

Shiatsu utförs på golvet på en futon, där den som får behandling har mjuka kläder på sig. Terapeuten trycker och masserar längs meridianer på kroppen och använder hela sin kropp vid en behandling: händer, armbågar, knän och fötter. Ett centralt begrepp i shiatsu är hara, som innebär att kraften kommer från området nedanför naveln. Även andningen är central inom shiatsu.

Källa: Shiatsu – en japansk kroppsterapi av Carina Andersson och Anna Andresen med förord av Mia Josjö.

Text Ulrika Hoffer Foto Fanny Widinghoff/Beatrice Engman behandlingsbilder