Anna Matti coachar friskvårdsföretagare

Företagscoachen Anna Mattis önskan är att inspirera andra att våga nischa sig och vilja ta bättre betalt för sina tjänster. Men också att ta hand om sig själva för att orka ett helt yrkesliv. Det gör hon genom att leva som hon lär i sitt eget företag och samtidigt utbilda, rådge och stötta andra inom branschen till att våga bli bättre entreprenörer.

I år är det 21 år sedan Anna Matti startade eget som massageterapeut och även om hon numera gör så mycket mer i företaget än hon gjorde då så är hon väldigt mån om att också fortsätta praktisera som massageterapeut som en betydande del av sin sysselsättning.

– Jag vill alltid ha en fot i branschen. Dels för att det ger mig inkomst, dels för att jag vill finnas för mina kunder men också för att det är det här jag kommer ifrån och för att jag är mån om att vara trovärdig och behålla min koppling till verkligheten, berättar hon.

I samband med en graviditet för drygt 10 år sedan var hon dock tvungen att ta paus under en tid. Då passade hon på att skaffa underleverantörer för att inte tappa omsättning. När hon kom tillbaka valde hon att utöka verksamheten för att själv kunna jobba med nya kunder och låta terapeuterna vara kvar på de uppdrag de haft under hennes mammaledighet.

Sedan hjälpte hon en städfirma att göra en liknande resa och därefter en vän som behövde stöd i att våga steget till eget. Sen kom det sig att hon träffade på en coach för egen affärsutveckling som hon tog hjälp av för att ta nästa kliv i sin karriär.

Modet att tacka nej

För vid sidan av sitt masserande har Anna som kall att hjälpa andra företagare att utveckla sig själva, sina verksamheter och se över sina arbetsmiljöer för ett hållbart företagande. Hon menar att det är alltför många som inte ser sig som entreprenörer utan snarare nöjer sig med att se sig själva som hjälpare. De är nöjda om de nätt och jämnt får ihop tillvaron när de säljer sin tid timme för timme. Det vill Anna göra något åt genom att stärka branschkollegornas syn på sig själva, sin tid och sina intäkter.

­– Det betyder att vi måste se värdet av det vi praktiskt gör för våra kunder och att vi också tar hand om oss själva för att vi ska kunna hålla fysiskt, mentalt och orka länge. För att göra det måste vi våga ta betalt och ha modet att tacka nej till en del kunder för att göra plats för andra.

E-kurs för småföretagare

Anna Matti vill göra det enkelt för sina branschkollegor att göra jobbet. Därför har hon skapat en e-kurs för småföretagare inom hälsa och skönhet. Den är helt online och man har tillgång till den för livet när man väl har köpt den så man kan ta del i sin egen takt och gå tillbaka och göra om och förbättra sig när helst man har tid. Kursen fokuserar på fyra områden som innefattar att arbeta igenom mål och vision, varumärke och nisch, marknadsföring och sociala medier och sist men inte minst ett eget avsnitt om sälj. Ämnen som utmanar men som är ack så viktiga att jobba igenom för att äga, respektera, värdera sig själv och sin tid och bygga ett hållbart företag. Vidare har hon skapat en kurs inom arbetsmiljö i samma syfte.

– Jag tar av mina erfarenheter och det jag själv lärt mig längs vägen och lär vidare till andra, förklarar Anna som en del av hennes affärsidé.

Anna Matti

Anna Matti har arbetat drygt 20 år i friskvårdsbranschen. Numera även som företagscoach, där hon vill hjälpa sina kunder att se sitt värde men också att säga nej.

Handlar inte alltid om att bredda verksamheten

Det gör hon också i den coachverksamhet för företagare som hon erbjuder dem som vill ha hjälp att utmanas och göra jobbet tillsammans med någon som vet vad det handlar om.

– En del tror att de behöver skaffa sig mer kompetens och erbjuda fler behandlingar och tjänster, medan de egentligen borde fundera på vad och till vilka de säljer, vem som bestämmer värdet och var och hur de vill bli hittade. Själv gör jag alltid en minimarknadsundersökning till mina nya kunder. Jag vill veta om om de hittat mig via internet, min bokningstjänst, sociala medier eller om de kom på rekommendation.

Framåt planerar Anna Matti att ägna av sin tid åt att coacha fler företag, skapa bättre arbetsmiljöer och komma igång mer med  livscoachning till kunder som inte mår bra på jobbet.

– Idealiskt skulle vara att coacha tre dagar i veckan och jobba med händerna i massagen två dagar. Då skulle min kropp må bra och hålla länge. Jag skulle orka tills det är dags att bli en lycklig pensionär och också känna att jag gjort avtryck som värdesatt både mig själv och andra i yrkeslivet. Så hoppas jag inspirera fler att våga tänka.

 

Anna Mattis 5 viktigaste tips till dig som är hälsoföretagare:

 1. Kom ihåg dig själv och din hälsa!

  Ska du hålla som terapeut en hel karriär behöver du vara lika mån om dig själv som om dina kunder. Du måste också dricka vatten, röra på dig, sova ordentligt och tänka på din ergonomi. Lever du som du lär? Bra! Inte helt? Ok, då är det hög tid! Tänk också på att du dessutom är ansvarig för din egen arbetsmiljö enligt lag även som enskild företagare!

 2. Se ditt jobb för det värde du ger och ta betalt därefter

  Det är lätt hänt att vi inte tänker på den energi, kraft och tid det kostar oss när vi är så fokuserade på att hjälpa våra kunder. Att vi ger mer än vi tar betalt för. Då orkar/hinner/kan du inte hjälpa så många som du nog skulle önska och även ha tid, ork och energi över. Så våga ta betalt för värdet dina kunder får och inte bara för tiden du spenderar med dem!

 3. Du kan inte alltid hjälpa alla med allt!

  Återigen något som är lätt för oss terapeuter att tro. Vi vill ju så väl och vet att vi faktiskt kan det. Om du däremot är tydlig med VAD du hjälper VEM med och håller på dina öppettider och pauser så kommer du få en mer hållbar kundkrets och arbetsdag!

 4. Har du konkurrenter eller kollegor i branschen?

  Det är skillnaden på att ha ett scarcity mindset eller ett growth mindset. Scarcity = se riskerna och hoten runt omkring dig och fokusera på dem. Du har konkurrenter som du känner kan ta dina kunder om du inte vänder ut och in på dig själv eller sänker dina priser. Growth = se möjligheterna i jobbet och välj att gå de vägar som lyfter och pushar dig framåt och uppåt. Du har kollegor i branschen och vi hjälps alla åt att få våra kunder att må bättre.

 5. Har du kört fast och känner att det harvar på i samma spår?

  Våga ta hjälp och utveckla dig själv. Att utbilda sig i ytterligare en behandlingsteknik är kanske inte det du behöver egentligen. En coach eller mentor som kan hjälpa dig se ditt företagande ur ett annat perspektiv kanske hjälper mer.

 

Fakta

Namn: Anna Matti
Gör: Grundare av HealthProAcademy som är en sidogren av Mattikroppen AB
Aktuell: Med e-kurser för småföretagare inom hälsobranschen

Text Lisa Carpevi Foto Lisa Carpevi/Privat