Ann Gaume: ”Som massageterapeut finns det alltid mer att lära sig”

Som ung visste Ann Gaume att hon ville jobba med människor och kroppen och tankarna gick till idrottslärare eller fysioterapeut. Men så en dag för tjugofem år sedan smällde det till i nacken när hon gjorde ett obetänksamt lyft på jobbet. Det visade sig vara diskbråck och satte sig så illa att hela livet vändes upp och ner.

– Jag hade väldigt ont och sjukskrevs i mer än ett år vilket inte alls var enkelt för mig som var ung och van vid att vara aktiv. Alla mina drömmar gick i kras och jag mådde dåligt både psykiskt och fysiskt. Vad skulle jag göra med mitt liv nu?

Genom sin fysioterapeut blev Ann bekant med begreppet friskvård till skillnad från sjukvård och dessutom tipsad om en folkhögskola i Södertälje dit hon så småningom flyttade och började studera. Hon om någon hade ju förstått hur viktig kroppen är för vårt välmående och det dröjde inte länge förrän hon kände hur rätt hon hittat i friskvården vilket ledde till att hon också byggde på med kunskap inom utbrändhet, reumatism och fibromyalgi. Dessutom kom massagen in som en naturlig fortsättning och med den mer förståelse för kroppen genom anatomi och fysiologi.

Först en sväng till sjöss

Därefter hade Ann Gaume lyckats bygga upp sin egen kropp så pass bra att smärtan i nacken var hanterbar och hon bestämde sig för en annan riktning i livet under några år. Hon hade drömmar om att bo utomlands och testade på hotell- och restaurangbranschen och dessutom hade hon jobb på kryssningsfartyg under en period och där mötte hon kärleken från Schweiz. Därefter testade de båda sina vingar i Oslo, skaffade två barn och sedan gick flyttlasset tillbaka till Sverige där även maken hittade sin plats på jorden.

Så kom det sig att Ann hittade tillbaka till friskvården genom ett jobb som spaterapeut på Sturebadet där hon trivdes jättebra och stannade i åtta år. Samtidigt passade hon på att fördjupa sig inom massage och utbildade sig till massageterapeut för att så småningom hyra in sig i en lokal och bli egenföretagare. 2014 tog hon steget till eget och några år senare ombildade hon den enskilda näringsverksamheten till aktiebolag.

– Det var revisorn som rekommenderade mig att starta AB och det var jag tacksam för under pandemin då jag fick ekonomiskt stöd för att kunna hålla igång min verksamhet.

Gillar att överraska

Ann Gaume arbetar heltid med sin massage som hon beskriver som klassisk, men också förklarar att hon utvecklat till sin egen personliga.
– Jag jobbar mycket på intuition. Det är som om mina händer känner vart de ska och oftast går de före tanken om vad som ska göras härnäst. Jag gillar att överraska och det jag älskar med massagen är att det hela tiden går att utvecklas och lära mer.

Nästa steg i hennes kompetensutveckling handlar om andning och i höst ska hon utbilda sig till andningsterapeut inom Lotorpsmetoden för att kunna hjälpa fler med deras friskvård. Hon funderar också på att vidareutbilda sig inom yoga framöver.

Kanske är det att hon tar mer och mer hand om sin egen kropp och själ, hennes personliga mognad och läkning från sådant hon själv burit med sig i livet eller så är det bara att det känns helt rätt i tiden, men Ann Gaume känner en stark längtan efter att bli mer inkännande i sina kroppsbehandlingar framöver. Hon drömmer om att få jobba mer holistiskt och gärna arrangera retreats nära naturen för att bjuda sina kunder på ännu mer av hennes totala närvaro.

– Jag kan inte förklara riktigt vad jag gör, men eftersom jag har väntelista och nästan alltid är fullbokad måste jag göra det bra.

Fakta

Namn: Ann Gaume
Gör: Massageterapeut i eget aktiebolag
Bakgrund: Har gjort en resa från sjukvård till friskvård via hotell- och restaurangbranschen, som spaterapeut innan hon utbildade sig och blev fast i massagen
Antal år i yrket: 17

Anns bästa tips:

  • Var dig själv och lita på din kompetens
  • Ta hand om dig själv.
  • Se dina kunder. De investerar tid och pengar på dig och dina förmågor.

Text Lisa Carpevi Foto Privat