Ärtiga biffar med ugnsrostade rotfrukter och örtig sås

Fräscha och näringstäta vegetariska biffar tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och en örtig yoghurtsås. Denna kombination smakar ljuvligt och blir en komplett och mättande måltid som gärna äts om och om igen. Tips! Gör gärna en extra stor sats av biffarna och frys in. De passar även bra till pasta, ris eller en matig sallad.

4 portioner

INGREDIENSER

Rotfrukter

4 rödbetor

8 potatisar

½ blomkålshuvud

rapsolja

flingsalt

Biffar

4 dl frysta (tinade) gröna ärtor

½ (ca 150 g) zucchini

150 gram fetaost

1 dl hackad vårlök (gröna delen)

½ dl solroskärnor

2 tsk fiberhusk

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

Sås

2 dl grekisk yoghurt

1 vitlöksklyfta

½ lime (juice och skal)

½ frysta örter eller 1 dl färska (tex. mynta, persilja, dill)

1 tsk honung

½ tsk salt

GÖR SÅ HÄR

Värm ugnen till 200 grader (varmluft).

Skölj och dela rotfrukterna i jämnstora bitar. Lägg på en plåt och ringla över rapsolja. Strö över flingsalt. Rosta i ugn ca 25-30 minuter.

Riv zucchinin grovt, lägg i en skål och strö över salt.

Låt stå, ca 10 minuter, och gör såsen under tiden. När såsen är klar, krama ur vattnet ur zucchinin. Mixa ihop ärtor, ägg och fetaost. Hacka vårlök och tillsätt i smeten tillsammans med havremjöl, fiberhusk, salt och svartpeppar. Krama ur det sista ur zucchinin, häll i smeten och rör om. Forma biffarna och stek i en upphettad panna med rapsolja.

Blanda grekisk yoghurt med örter, honung, pressa i vitlöksklyftan. Riv limeskal och addera tillsammans med pressad limejuice och krydda med salt.

Servera rotfrukterna tillsammans med biffar och yoghurtsåsen.

 

 

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw