Ärtiga biffar med ugnsrostade rotfrukter och örtig sås
4 portioner
INGREDIENSER
Rotfrukter
4 rödbetor
8 potatisar
½ blomkålshuvud
rapsolja
flingsalt
Biffar
4 dl frysta (tinade) gröna ärtor
½ (ca 150 g) zucchini
150 gram fetaost
1 dl hackad vårlök (gröna delen)
½ dl solroskärnor
2 tsk fiberhusk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
½ lime (juice och skal)
½ frysta örter eller 1 dl färska (tex. mynta, persilja, dill)
1 tsk honung
½ tsk salt
GÖR SÅ HÄR
Värm ugnen till 200 grader (varmluft).
Skölj och dela rotfrukterna i jämnstora bitar. Lägg på en plåt och ringla över rapsolja. Strö över flingsalt. Rosta i ugn ca 25-30 minuter.
Riv zucchinin grovt, lägg i en skål och strö över salt.
Låt stå, ca 10 minuter, och gör såsen under tiden. När såsen är klar, krama ur vattnet ur zucchinin. Mixa ihop ärtor, ägg och fetaost. Hacka vårlök och tillsätt i smeten tillsammans med havremjöl, fiberhusk, salt och svartpeppar. Krama ur det sista ur zucchinin, häll i smeten och rör om. Forma biffarna och stek i en upphettad panna med rapsolja.
Blanda grekisk yoghurt med örter, honung, pressa i vitlöksklyftan. Riv limeskal och addera tillsammans med pressad limejuice och krydda med salt.
Servera rotfrukterna tillsammans med biffar och yoghurtsåsen.