Snabb och krämig räkpasta
En välbalanserad och näringsrik måltid som även funkar bra som matlåda!
1 portion
INGREDIENSER
70-90 g torr valfri fullkornspasta alt. pasta på baljväxter
1 vitlöksklyfta
en näve små tomater
1 msk tomatpuré
½ tsk chiliflakes
150 g stora råa räkor
3 st soltorkade tomater utan olja
1 msk crèmefraiche eller färskost
½-1 dl pastavatten
salt
svartpeppar
Topping
en näve färsk basilika
näringsjästflingor eller parmesan
GÖR SÅ HÄR
Koka pastan enligt förpackningen, koka al dente, spara 1 dl av pastavattnet.
Skala och skär vitlöken tunt. Värm en stekpanna med rapsolja och stek vitlöken på låg värme i en minut. Addera de små tomaterna tillsammans med tomatpuré, chiliflakes och stek ytterligare
2-3 minuter tills tomaterna mjuknar.
Tillsätt räkor och stek på båda sidor tills de är genomstekta, några minuter på varje sida.
Sänk värmen till låg värme, tillsätt crèmefraiche eller färskost tillsammans med lite av pastavattnet. Börja med ½ dl, rör runt och tillsätt eventuellt mer till önskad såsig konsistens.
Häll slutligen i den färdigkokta pastan, rör runt och smaka av med salt, svartpeppar och servera med färsk basilika, parmesan eller näringsjästflingor.
Recept skapat av Madelene Lööw, leg. dietist