Vi behöver vara snälla mot varandra!

Vi mår bra av att vara snälla och att mötas av vänlighet och respekt. Det är min åsikt och det finns en hel del studier som backar upp den åsikten. Du kanske inte håller med mig och det är helt okej. Det vore intressant att resonera kring våra ställningstagande i en ömsesidigt respektfull ton, för jag skulle gärna vilja förstå den som är av en annan åsikt än jag i den frågan.

Jag tycker att det i stort sett alltid är intressant att få ta del av andra personers åsikter, höra resonemang och följa tankegångar. Ibland kan det till och med leda till att jag omvärderar min åsikt. Inte när det gäller värdet av att vara snälla, men i andra frågor. Absolut.

I en tid när vi spenderar mycket tid på sociala medier är det lätt att hamna i heta diskussioner. ”Oh my God, someone’s wrong on the internet”-reflexen blir aktiverad och fingrarna far ilsket iväg över tangentbordet. Det är lätt att dras med. Det gör även jag. Men jag har satt som min ledstjärna att alltid göra mitt bästa för att vara respektfull och vänlig. Ibland misslyckas jag.

Men att ta del av andras åsikter är berikande. Det är möjligt att jag faktiskt lär mig mer av någon som inte följer samma åsiktsfåra som jag. Åtminstone berikar det och ökar min förståelse. Och ju mer ömsesidig respekt, desto större chans att vi båda lär oss något av vårt meningsutbyte.

Självcensur

Tyvärr har inte alla samma ledstjärna. När jag är ute i olika digitala kanaler slås jag många gånger av hur respektlösa och elaka en del människor kan vara. Till viss del är det troll som sitter bakom sina konton utan riktiga bilder på sig själva och det är vad det är. Det en del av den digitala vardagen. Det som gör mig riktigt ledsen däremot är när offentliga personer, profiler och influencers kränker andra för att de har en avvikande åsikt i en specifik fråga. Om vi inte kan ha öppna dialoger utan att hänga ut varandra, blir jag oroad över vart vår åsikts- och yttrandefrihet kommer att ta vägen. Det blir en form av självcensur därför att jag inte orkar debattera av rädsla för att bli uthängd.

Det är viktigt att i en demokrati umgås över alla åsiktsgränser, att ha öppna dialoger och JA, det gör ont ibland när andra tycker annorlunda. Men det är mycket mer smärtsamt och ohälsosamt när likatänkande bara umgås med varandra. Vi kommer att missa många perspektiv på livet om vi inte lyssnar på varandra och försöker förstå varför det finns andra åsikter än våra egna. Algoritmerna i sociala medier har gjort det ännu värre eftersom flödet fylls med innehåll som till stor del överensstämmer med de åsikter vi själva har.

Jag har inga extrema åsikter men det har hänt några gånger den senaste tiden att jag har blivit kränkt för att min åsikt inte stämmer överens med författarens. I stället för att ställa frågan om vad jag grundar mina åsikter på eller be mig förklara hur jag tänker, har författaren valt att döma mig som person, som dum, okunnig eller ännu värre saker.

Checklista för snällhet

I en tid av oro, är det kanske rädslor som gör vissa människor elaka. För mig är det en tid då vi verkligen behöver vara rädda om varandra. Att vara snälla och visa respekt och att mötas av detsamma är det som kommer att rädda oss som människor och inget annat. Så låt oss göra det tillsammans. Min checklista för daglig snällhet och respekt:

  1. Visa uppskattning
  2. Var nyfiken snarare än dömande
  3. Backa hellre än bråka

Hur ser din ut?

Text Desiree Blomberg Foto Per Myrehed