Tillfredsställande återhållsamhet

För 20 år sedan var jag ett riktigt konsumtionssvin. Förlåt ordvalet, men domen fäller jag över mig själv, så det är okej. Som jag konsumerade! Resor, spabehandlingar, kläder, inredning, tjänster, exklusiv mat som alltsammans skulle få mig att må bättre och bli gladare.

Största skräcken var att inte ha råd med träningsresor, kosttillskott, spabehandlingar, gymkort, exotiska superfoods och så vidare – för utan det skulle jag ju börja må dåligt. Jag var helt säker på det. Det är inget unikt för mig.

Nu är jag alltså 20 år äldre. Jag har aldrig konsumerat mindre – och nog aldrig mått bättre.

Som alltid när det gäller slutsatser kring hälsa och mående, ska man vara väldigt försiktig med att dra slutsatser om orsakssamband.

Som en jämförelse: Det tycks vara så att när glassförsäljningen ökar i Florida, så ökar antalet hajattacker. Alltså måste hajar älska människor med glassmak. Nej, naturligtvis inte. Snarare är det så att ökad glassförsäljning är en konsekvens av varmt väder. Och när vädret är fint, så badar fler. Och ju fler som badar, desto större risk att någon badare utsätts för ett hajangrepp.

Mindre konsumtion

Så jag kan ju inte skylla mitt svajiga humör för 20 år sedan på alla spabehandlingar, kosttillskott och härliga träningskläder. Men jag tror jag kan se en förklaring till mitt bättre humör i det faktum att jag insett att jag kan vara både social, ha kul och må bra trots små experiment med att vara snål. För att använda glass- och hajliknelsen: När jag konsumerar mindre, kan jag spara mer, ja rentav investera lite. Och jag får använda min kreativitet för att vara social, laga god och hälsosam mat, få utlopp för mitt behov av fysisk aktivitet. Skogsutflykter med en liten flaska bubbel och en festmåltid av matrester är precis lika humörhöjande som mat och dryck på finkrog för mig. En slags tillfredsställande återhållsamhet.

I det här numret kan du bland annat läsa om fasta, en annan form av tillfredsställande återhållsamhet, som också verkar kunna bidra till både bättre hälsa och humör. Något jag också betvivlade länge, men för några år sedan fick motbevisat. Jag blir inte så matilsken av fasta som jag alltid trott att jag skulle bli, tvärtom!

Ha nu en riktigt skön försommar – oavsett om den bjuder på (fin)glass i Florida eller fasta i Farsta. Eller något helt annat som ger dig ökad livskvalitet!

Text Ulrika Hoffer Foto Björn Qvarfordt