Sandra Norrbin: ”Odlar du din trädgård?”

Jag är en hängiven hobbyodlare och annekterar varje år några fler kvadratmeter av gräsmattan till min ständigt växande köksträdgårdsdjungel. Vid den här tiden på året är det en fröjd att gå ut i djungeln och se hur det spirar och om några månader är det dags att få skörda zucchini, tomater, lök, paprika och chili.

En trädgård går inte att skynda på, grödorna växer i den takt de har bestämt sig för men så länge de får rätt förutsättningar med sol, näring och vatten så kommer de att ge skörd. Det finns en njutning i det långsamma i trädgårdsarbetet. Att få se tunna selleriplantor kika upp ur jorden och undra hur sjutton de synålarna till plantor ska kunna växa till sig och bli stora plantor. Morotsfrön som är så små att de knappt syns i jordfåran men snart får de så trångt om fötterna att de behöver gallras.

Som personlig tränare och kostrådgivare jobbar jag med klienter som – ofta – behöver göra stora förändringar i sin vardag. De befinner sig där jag en gång var: trött, stressad, överviktig och med en intensiv önskan om att ha det på ett annat sätt. För att dra en trädgårdsparallell så vill de också vara omgivna av en prunkande grönska i sin trädgård.

Och vem vill inte det? Att få gå ut barfota i det daggvåta gräset med en kopp kaffe en varm sommarmorgon hamnar högt på min lista över saker som ger livskvalitet. Att kunna leva ett aktivt liv där en löprunda eller ett styrketräningspass inte är några konstigheter har blivit en annan. Men för tio år sedan var det långt ifrån min verklighet. Då var en promenad på ett par kilometer en utmaning jag bävade för.

Jag brukar dra en parallell till köksträdgården för mina klienter som vill göra en förändring i livet när vi pratar om vad det kommer att krävas för att leva det liv de beskriver att de önskar. Det spelar ingen roll hur mycket du än sitter på altanen och önskar att den egna trädgården ser ut som grannens. Det enda som kommer att ge dig den grönskande trädgården som du vill ha är att faktiskt så fröerna, plantera träden, vattna vid behov, gödsla, rensa ogräs och kanske plocka bort några mördarsniglar.

Vårda vanor och beteenden

Vill du göra en livsstilsförändring behöver du också så fröer, vattna och gödsla. Fröerna och plantorna ser förvisso lite annorlunda ut mot de du sår i jorden. De här fröerna är vanor och beteenden du behöver vårda för att de ska kunna gro och växa sig starka. I början är de lika sköra som de första hjärtbladen som växer fram men med sol, vatten och näring tar de sig, växer sig starka och till sist finns de där som om de alltid har funnits.

Du behöver ingen kunskap om hur du ska göra en livsstilsförändring oavsett om det handlar om att gå ner i vikt, sluta stressa, äta bättre eller sova mer. Det kan vi som jobbar med kroppen, personliga tränare, kostrådgivare och coacher, hjälpa dig med. Det som krävs är att du är redo att sätta spaden i jorden för att börja göra jobbet. Är du inte villig att gräva ner händerna i myllan så kommer du inte att kunna vare sig plocka in buketter av luktärter eller skörda grönsaker till hösten.

Att göra de små steg som krävs för att må bättre är ett tacksamt jobb även om det kommer att finnas utmaningar på vägen. Du kommer att se små förbättringar som att det går lättare att gå, du kanske lyfter tyngre vikter och väljer mer grönsaker från lunchbuffén utan att tänka på det. Du är på väg till det där livet du ville ha.

Det som behövs för att du ska kunna skörda är att så. Du måste odla din trädgård. Men då kommer du snart att kunna njuta av en lika prunkande trädgård som grannens.

Sandra Norrbin är kostrådgivare och personlig tränare och medlem i Kroppsterapeuterna

Text Sandra Norrbin Foto Privat