Revoiceterapi – behandling för käkar och rösten

En spänd käkmuskulatur kan yttra sig i form av huvudvärk och smärta i nacke, kramp i käken, svårt att öppna munnen, svårt att tugga, känselbortfall i ansikte. Revoice är en manuell behandlingsmetod som kan avhjälpa besvären.

Claire Hedberg träffade många klienter i sitt arbete som massageterapeut på Operan som hade problem med muskulaturen kring käkarna: sångare som fick problem med rösten och flöjtister som fick besvär av de vibrationer i läpparna, som hela tiden är en del av arbetet. Utbildningen till massageterapeut gav inte tillräckliga kunskaper för att kunna hantera dessa specifika problem, så med utgångspunkt i en behandlingsmetod som utvecklats i Finland, revoiceterapi, har hon fått ett nytt redskap för att hjälpa de klienter som har problem med rösten och käkarna.

– Nu behandlar jag allt ifrån föreläsare, lärare, sångare, politiker, personer som stammar, ungdomar i målbrottet och personer som har besvär med spänningar i käkarna på grund av allmän stress och kontorsarbete och som kanske redan har fått bettskena, men där det inte är tillräckligt, säger Claire Hedberg.

Behandlingen börjar med massage runt diafragman, bröstkorgen, strupe, hals, nacke, käkar, hela ansiktet och insidan av munnen; tunga, kinder, läppar, gom och så vidare.

– Det är ju individuellt var spänningarna sitter, men fingrarna känner allt när man lär sig käken mer specifikt. För mig är det här ett verktyg som jag kan använda på problem jag sett länge, men inte haft tillräckliga kunskaper för att behandla. Nu har jag tekniken!

Behandlingen kan upplevas smärtsam, men känslan efteråt brukar vara befrielse.

Påverkar hela kroppen

– För vissa personer är det nödvändigt för arbetets skull, som sångare och talare, men jag skulle säga att alla har glädje av regelbunden käkledsbehandling. Det påverkar hela kroppen. Men det är viktigt att vara observant på klientens reaktioner på behandlingen, det är en känslig apparat och man måste vara försiktig så att det inte blir för smärtsamt första behandlingen.

Både män och kvinnor kommer till Claire för behandling, men unga tjejer runt 25 år är överrepresenterade.

– De har ofta huvudvärk och är väldigt stressade. Ofta ser man att de använder rösten fel, med en ansträngt ljus, knarrig röst.

Så går en behandling till

En käkledsbehandling enligt revoice börjar vid diafragman och går upp över bröstkorgen, för att hitta en rytmisk andning genom lugna, lätta tryck. Därefter behandlas nacke, hals, strupe, huvud och hela ansiktet. Triggerpunkter avaktiveras och behandlingen kan upplevas smärtsam, men befriande. Invändigt behandlas hela munnen; läppar, tunga, gom, insidan av kinderna och käken. Omkring sex behandlingar brukar vara lagom, cirka varannan vecka. Därefter uppföljning två till tre gånger per år, beroende på besvärens grad.

Symptom som kan härröra ur spänd muskulatur kring käken

  • Huvudvärk
  • Nervryckningar runt ögat
  • Tics
  • Smärta i käkarna
  • Känselbortfall i ansiktet
  • Kramp i käken och svårigheter att gapa
  • Spänningar och smärta i nacke
  • Andningsbesvär
  • Yrsel

Fakta

Namn: Claire Hedberg
Yrke: Utbildad sjuksköterska och massageterapeut. Specialiserad på revoiceterapi, som behandlar muskulatur kring käken.
Gör: Massageterapeut på Operan samt på Feelgood och i egen verksamhet i Stockholm.

Text Ulrika Hoffer Foto Istock