Mia Josjö: Vi som arbetar med friskvård behövs mer än någonsin

Mia Josjö, ordförande

Vi reagerar alla olika på ovisshet och osäkerhet. Vissa blir rädda och paralyserade. Andra växlar över till problemlösning och utvecklar nya produkter och tjänster, eller hittar nya sätt att nå ut till sina kunder på distans eller genom att flytta verksamheten utomhus. En del sitter lugnt i båten och hittar sysslor inom andra yrken tills stormen bedarrat.

Vi som är egna företagare inom friskvård vet att vi inte har samma skyddsnät som en anställd. Att vara företagare är ett val vi gör och det är ett val som vi gjort helt medvetet och med full insikt om att det innebär stort eget ansvar för planering av tid, ekonomi, pension, försäkringar och så vidare. Att vardagen som egen företagare innebär en enorm frihet i form av att själv kunna påverka när, var, hur, med vilka och i vilken omfattning man vill jobba, gör att vi är beredda att kompromissa med det säkerhetsnät många anställda har.

Men är det en sak vi sett de senaste veckorna, så är det att en anställning inte alltid innebär en absolut trygghet heller; många har hunnit bli både varslade och uppsagda, och än fler är permitterade från sina jobb – som de inte vet om de kommer att kunna gå tillbaka till. Många som haft anställningar kommer att behöva ge sig ut på en arbetsmarknad med både större konkurrens och färre potentiella arbetsgivare än tidigare.

Som egen företagare har man möjlighet att snabbt växla över till andra typer av tjänster, utan långa beslutsvägar. Ibland – inte alltid – handlar det bara om att acceptera nya villkor och våga möta den förändring som krävs. Det vet jag att många medlemmar gjorde redan i mars.

Förbundet har under krisen haft mycket kontakt med oroliga medlemmar och bistått med hjälp kring hur riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten kan efterlevas av oss kroppsterapeuter och annat praktiskt som ryms inom ramen för förbundets verksamhetsområde. I samarbete med Småföretagarnas Riksförbund har vi skrivit ett öppet brev till regeringen med förslag på åtgärder som kan hjälpa vår bransch – som omsätter närmare sju miljarder – genom krisen.

Istället för att träffa er på Inspirationsdagen och årsmötet, fick vi leverera 100 luncher till Stadsmissionen samt 100 stycken tvårätters middagar och 100 fika till sjukvårdspersonal på Karolinska sjukhuset, då det inte gick att avboka konferensanläggning så tätt inpå som vi tvingades göra. Maten bidrog till glädje och mättnad och vi kunde vända det hela till något positivt och ge till andra vilket alltid känns bra i själ och hjärta.

Vi har också tackat av vår generalsekreterare Peter Feldt, något vi förstås helst hade gjort tillsammans med er medlemmar i samband med årsmötet, men som nu fick ske i betydligt mindre format. Jag har varit aktiv i styrelsens arbete lika länge som Peter har varit förbundets generalsekreterare, sedan 2011, och det har varit både utvecklande och spännande att få arbeta tillsammans med honom.

Våren har också inneburit ett intensivt arbete med att rekrytera en ny person som kan leda och utveckla förbundets arbete framåt. I skrivande stund är det ännu ett par pusselbitar som ska falla på plats, men vi ser fram emot att snart få presentera vår nya generalsekreterare, som ska leda Kry in i en ny fas, i ett samhälle som sannolikt kommer att se ganska annorlunda ut än vi är vana vid. En sak är dock säker; efter den här omvälvande tiden, kommer vi att behövas mer än någonsin, som ett stöd när människor ska hitta rätt i nya roller och sammanhang, hitta rätt i vad som får oss att må bra och – inte minst – ta hand om sin kropp och själ, något som för många har fått stå tillbaka under tider av social distansering.

Nu närmar sig en förhoppningsvis skön sommar. Kanske blir det en tid med avkoppling efter en hård vår och försommar, eller en sommar då du arbetar ikapp för att ta igen förlorad inkomst genom att jobba, kanske i helt nya sammanhang. De flesta av oss kommer att uppleva en sommar som skiljer sig rejält från vad vi är vana vid. Ta vara på möjligheterna och ta hand om dig och dina nära och kära!

Jag önskar dig en riktigt fin sommar!

Mia Josjö, ordförande och tf generalsekreterare

Text Mia Josjö Foto Eva Britt Flatbacke