Ayurvedisk massage – avslappning för en rastlös generalsekreterare

Förmånen att arbeta i ett förbund där våra medlemmar arbetar med den svenska befolkningens hälsa är verkligen en ynnest. Min tanke är att jag ska testa de olika behandlingsformerna som finns representerade i förbundet. Ayurvedisk massage är en av de behandlingar jag provat och jag vill gärna berätta om min upplevelse av den.

Jag har hög energi och är lite rastlös, vilket gör att jag har lite svårt för ett alltför mjukt handlag vid en behandling. Det blev därför ganska lätt för mig att välja vilken form av ayurvedisk massage jag skulle testa. Valet föll på Vishesh, som är en kraftfull helkroppsmassage. Det är en djupgående oljemassage som löser upp spänningar i muskler och vävnader samt ökar cirkulationen och frigör slaggämnen på djupet. För mig som tränar mycket kändes det helt rätt.

Nedvarvning en del av behandlingen

Jag har bokat tid för behandling en fredag morgon direkt efter en av de spinningklasser som jag leder. Som vanligt är schemat fullbokat och jag lämnar inte mycket tid mellan mina möten och olika åtaganden. Därför duschar jag snabbt och går med raska steg till kliniken som ligger ungefär 15 minuter bort.

Tre minuter innan behandlingen ska starta är jag på plats. Uppe i varv kliver jag in i lokalen där en otroligt lugn och vänlig kvinna möter mig. Det första hon frågar mig är om jag vill ha en kopp te, och jag tackar ja. Hon sätter på vattenkokaren och några minuter senare serverar hon mig mitt te. Vi småpratar och jag noterar att minst fem minuter av min behandlingstid har passerat. Inte för att jag vill verka otrevlig, men jag frågar lite i förbifarten om jag inte hade bokat tid 8.30? ”Ja, men du behöver varva ner innan vi börjar”, säger hon vänligt. Jag tänker ”Desiree, sluta prata och andas lugnt, annars kommer du få sitta här med ditt te till långt in på eftermiddagen”.

Ayurvedisk massage

Ungefär tio minuter efter inbokad tid leder hon in mig i ett varmt rum med tända ljus där det doftar helt ljuvligt. Sen följer en för mig helt ny och annorlunda upplevelse. Det är en speciell känsla när den varma oljan når kroppen. Terapeutens lugn i sitt arbete och att inte ha en aning om vilken del av kroppen som kommer att behandlas härnäst gör att jag slappnar av fullt ut. När behandlingen är klar har hela kroppen fått en genomgång, men massagen av huvud, axlar och nacke var det som var allra skönast.

Insmord och hår som ett troll

Ibland när jag går på behandling tröttnar jag och känner mig rastlös. Den här gången kände jag att jag inte ville att behandlingen skulle ta slut. Varje minut bjöd på en känsla som är svår att beskriva, men jag hamnade i ett djupt avslappnat tillstånd. När behandlingen var klar så fick jag stanna kvar i det varma rummet för att komma tillbaka till nuet och vakna till i min egen takt.

Efteråt var kroppen mjuk, insmord och jag kände mig glad. Jag tittade mig i spegeln innan jag med ostadiga steg skulle ta mig vidare för att sätta fart på dagens arbete, men det var ett stort misstag. I spegeln mötte jag någon som såg ut som ett troll och som inte hade tvättat håret på minst en månad. Det hade varit uppskattat om någon hade berättat för mig att jag borde haft med mig en mössa. Att tvätta bort all sesamolja ur håret var inte helt lätt, men det var verkligen värt det. Så, har du inte testat ayurvedisk massage, så är det ett absolut måste. Det finns en anledning till att ayurveda är över 4500 år gammalt. Det funkar än idag och känslan sitter kvar länge.

Fotnot: Den ayurvediska läkekonsten/medicinen är ett av världens äldsta medicinska system. Ayurvedisk massage består av olika behandlingar som kan kombineras eller tas enskilt. Läs mer om behandlingsformen.

Text Desiree Blomberg Foto Per Myrehed (porträtt)/Istock