Anna Modig – mentorskap och samverkan stärker branschen
Anna Modig har lång erfarenhet som personlig tränare och har arbetat både som PT-ansvarig och mentor för nya tränare. För henne handlar mentorskapet om att vara med tidigt i människors utveckling – att ge stöd och vägledning innan de blir helt självgående.
Studior, nätverk och ett växande ekosystem
Anna Modig driver sin egen träningsstudio, Studio Modig, där hon samarbetar med ett tvärprofessionellt team bestående av personliga tränare, idrottsmassör, kinesiolog, fysioterapeutstudent, idrottslärare och personer engagerade i ideellt föreningsliv. Detta skapar ett naturligt nätverk, ett ekosystem av kunskap, erfarenhet och engagemang, vilket är en förutsättning för både personlig och professionell utveckling.
Just nu gör Lill Eriksson sin praktik med Anna Modig som handledare, något som samordnas med två andra studios och ett gym.
När hon hörde av sig kände jag direkt att jag ville ha henne i mitt nätverk, hon var driven och ambitiös och hade haft svårt att få gehör på andra håll. Och det kan vara svårt att ta sig an en praktikant när du är egen företagare, om du inte har andra att samverka med. Genom att planera praktikperioden som ett samarbete mellan olika aktörer får praktikanter möjlighet att se hur både jag och mina kollegor arbetar strategiskt, hur vi hanterar grupper och individer och vi är fler som kan dela med oss av kunskaper och erfarenheter.
Handledarrollen – att utveckla andra och sig själv
Handledarskapet är en väg för egen utveckling. När jag får frågor och utmanas att sätta ord på mina egna erfarenheter växer jag både som person och som tränare, säger hon.
Med en bakgrund där ledarskap och entreprenörskap har varit en naturlig del, från arbete som teamleader för Fritidsresor till att driva eget företag inom livräddning har hon under hela sitt yrkesliv varit van vid att initiera, strukturera och få saker att hända. Och kanske viktigast av allt: hon drivs av att testa nya metoder, få andra att växa och skapa konkreta resultat i samarbete med andra.
Tränarsektionen – ett forum för påverkan
Anna Modig är också initiativtagare till tränarsektionen inom förbundet, där hon och andra tränare arbetar för att höja statusen för yrket och skapa ett större inflytande inom folkhälsa. Målet är att lyfta fram de viktiga insatser som görs på golvet och att påverka politiska beslut genom att visa på resultat och framgångar.
Tränarna inom sektionen möts regelbundet för att diskutera allt från praktiska lösningar till kunskapsutbyten och gemensamma initiativ för att kvalitetssäkra träningsverksamheter.
Även om deltagarna i sektionen ofta är egenföretagare och tiden ibland är knapp, är ambitionen att träffas en gång i månaden för att stötta varandra och driva på för att skapa ett starkare professionellt nätverk.
Praktik som möjlighet – inte bara ett krav
Många av dagens PT-utbildningar är ofta korta – allt från helgkurs till utspritt under flera tillfällen. Men vad skulle hända om de som går utbildningen fick en mer praktiskt orienterad erfarenhet under sin praktik? Anna Modig tror att det skulle kunna stärka statusen för yrket men också ge nya tränare bättre förutsättningar att komma ut på arbetsmarknaden.
Idag ser vi ett snitt på mellan fyra och sex månader som en nyutbildad PT stannar kvar i yrket. Det behöver vi ändra på. Genom att få erfarenhet under handledning skulle praktikanter både få konkreta verktyg och möjlighet att knyta viktiga kontakter för framtiden. Denna typ av mentorskap och handledning skulle inte bara leda till en bättre utbildad och mer självsäker yrkesgrupp utan också stärka folkhälsan på längre sikt.
En växande roll i människors liv
Som PT har Anna Modig lång erfarenhet av att hjälpa människor inte bara med träning, utan också att ta sig an större livsstilsförändringar. Hennes roll går ofta långt utanför de vanliga träningsprogrammen och inkluderar samtal om kost, smärtproblematik och livsstilsutmaningar. Klimakteriet, skador och stress är vanliga samtalsämnen för Anna Modig.
Som PT befinner man sig idag i gränslandet mellan friskvård och sjukvård. Därför är det avgörande att förstå rollen som personlig tränare i ett större sammanhang. Det handlar inte bara om att vara expert på träning, utan också om att kunna guida människor i deras resa från sjuk till frisk, och att förstå när det är dags att samarbeta med fysioterapeuter, dietister och annan vårdpersonal. Vi behövs som stöd när vår kund går från sjukvård till friskvård. Det innebär stort stöd även för sjukvården så personer inte blir för långvariga inom sjukvården.
Anna Modig
Gör: Personlig tränare som driver Studio Modig i Uppsala
Antal år i yrket: 15
Aktuell: Aktiv i tränarsektionen inom förbundet för att höja statusen för PT-yrket och driva folkhälsa framåt.