Snabb och krämig räkpasta

Denna snabba pastarätt är klar på en kvart! En stor favorit eftersom det både går fort att laga, kräver få ingredienser och framför allt smakar ljuvligt. Receptet är baserat på en portion men går lätt att öka upp med antalet portioner som önskas.

En välbalanserad och näringsrik måltid som även funkar bra som matlåda!

1 portion

INGREDIENSER

70-90 g torr valfri fullkornspasta alt. pasta på baljväxter

1 vitlöksklyfta

en näve små tomater

1 msk tomatpuré

½ tsk chiliflakes

150 g stora råa räkor

3 st soltorkade tomater utan olja

1 msk crèmefraiche eller färskost

½-1 dl pastavatten

salt

svartpeppar

Topping

en näve färsk basilika

näringsjästflingor eller parmesan

GÖR SÅ HÄR

Koka pastan enligt förpackningen, koka al dente, spara 1 dl av pastavattnet.

Skala och skär vitlöken tunt. Värm en stekpanna med rapsolja och stek vitlöken på låg värme i en minut. Addera de små tomaterna tillsammans med tomatpuré, chiliflakes och stek ytterligare

2-3 minuter tills tomaterna mjuknar.

Tillsätt räkor och stek på båda sidor tills de är genomstekta, några minuter på varje sida.

Sänk värmen till låg värme, tillsätt crèmefraiche eller färskost tillsammans med lite av pastavattnet. Börja med ½ dl, rör runt och tillsätt eventuellt mer till önskad såsig konsistens.

Häll slutligen i den färdigkokta pastan, rör runt och smaka av med salt, svartpeppar och servera med färsk basilika, parmesan eller näringsjästflingor.

Recept skapat av Madelene Lööw, leg. dietist

 

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw