Från tuffa tider till en lysande framtid

Det är ingen hemlighet att vi står inför en rad tuffa utmaningar som testar vår bransch just nu; hög inflation, räntehöjningar, krig i Europa och konsekvenserna av en global pandemi. Det är en tuff verklighet som vi alla måste hantera. Vi har också fått signaler om att bokningsfrekvensen hos våra medlemmar har minskat under hösten och att det finns orosmoln i horisonten.

Men vi får aldrig glömma att vi i friskvårdsbranschen gör skillnad när det gäller Sveriges hälsa. Vi har en viktig roll att spela i att främja välmående i vårt land. Det är vi som har kompetensen och möjligheten att avlasta den överbelastade sjukvården. Våra beslutsfattare har också börjat att lyfta blicken och inse att vi måste tänka om och tänka nytt om vi ska lyckas avlasta sjukvården och få en hälsosammare befolkning. De måste även tänka om och tänka nytt för att Sveriges alla småföretagare ska överleva i dessa tider. Likaväl som vi behöver vårdpersonal så behöver vi friskvårdsleverantörer, och vi måste kunna leva på våra yrken.

Även om allt känns lite mörkt just nu så ser vi ändå en tydlig ljusning. Våra beslutsfattare har öppnat dörren till oss och vill höra våra perspektiv. Det är ett arbete som vi driver på framåt och där vi ser många möjliga framsteg längs vägen.

Även tredjepartsaktörer uppvaktar oss för att titta på hur vi gemensamt kan lyfta förbundsanslutna friskvårdsleverantörer. Det börjar bli en allt viktigare fråga för dem nu eftersom deras kunder börjar ställa krav.

De frågor som ligger högt på förbundets agenda är att lyfta vår bransch, momsnivåer, avdragsmöjligheter för friskvård, indexreglering av friskvårdsbidrag och avveckling av taket på 1000 kronor för behandlingar.

Vi är med i många samarbeten och projekt just nu. Jag ser en strålande framtid för vår bransch. Tiden är inne, och i våra dialoger är det tydligt att vi har stöd och möjlighet att påverka för en positiv förändring. Vår utmaning är att knyta ihop säcken och fortsätta driva på framåt. Vi vet ju alla att vår bransch har potentialen att forma en hälsosammare och bättre framtid.

Missa inte vårt webbinarium den 9 november då jag kommer att ge statusuppdateringar på det som har hänt under hösten.

Text Desiree Blomberg Foto Per Myrehed