Bouillabaisse med örtaioli
En klassisk fisksoppa med härlig smak av saffran och tomat som tillsammans med örtaioli blir en otroligt god soppmåltid. Variera gärna olika fisk och skaldjur för variation. I denna används lax, torskrygg och räkor. Serveras med fördel tillsammans med ett färskt surdegsbröd.
ca 4-6 portioner
INGREDIENSER
Soppa
300 g torskrygg
300 g laxfilé
400 g färska räkor (ca 200 g skalade)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
½ purjolök
400 g fast potatis
6-8 dl vatten
½ fänkål
2 morötter
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk fiskfond
1 msk lantbuljongpulver alt 1 grönsaksbuljongtärning
1 paket saffran
½ citron (juicen)
½ kruka färsk timjan
salt
svartpeppar
Örtaioli
1,5 dl majonnäs
½ finhackade örter (persilja, dill, timjan)
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Soppan
Skala och finhacka lök och vitlöksklyftor. Strimla fänkålen i ca ½ cm skivor, skölj och skär potatisen i kvartar samt skölj och skär morötterna i slantar.
Fräs lök, vitlök, fänkål, potatis och morötter i en stor gryta med rapsolja i några minuter. Tillsätt tomatpuré och stek i en minut.
Tillsätt krossade tomater, vatten (börja med 6 dl), timjan, buljong och fond. Koka i ca 10–15 minuter tills potatisen börjar bli mjuk. Tillsätt eventuellt mer vatten för önskad konsistens. Den behöver inte vara helt klar.
Smaka av med salt, svartpeppar och citronjuice.
Skär fisken i munsbitar och lägg i grytan. Täck fisken med grytan och lägg på locket. Sjud i ca 5 minuter tills fisken är klar. Skala räkorna och lägg i grytan innan servering.
Örtaioli
Blanda majonnäs med pressad vitlöksklyfta och finhackade örter. Smaka av med salt.
Servera soppan med en klick örtaioli och gärna lite färsk timjan.