Höstig flapjack
Flapjack är inte bara en söt liten godsak, det är faktiskt ett fiffigt sätt att paketera näring i något som både mättar och ger energi. Basen av havre ger energi och fibrer. Man enkelt variera med nötter, frön, torkad frukt eller choklad för att få den smak och näring man vill. Passar lika bra att bjuda på som en munsbit till kaffet eller att skära upp i bars och ha med som mellanmål.
ca 6 bars eller ca 18 munsbitar
INGREDIENSER
150 g smör
½ dl lönnsirap
4 dl havregryn
½ dl pekannötter
½ dl tranbär
½ dl pumpafrön
En nypa flingsalt
2 tsk kanel
1 tsk torkad ingefära
½ nejlika
40 g mörk choklad att ringla över GÖR SÅ HÄR
Lägg smör, lönnsirap i en kastrull och värm tills det smält ihop och bubblar till.
Ta kastrullen från plattan och tillsätt resterande ingredienser.
Tryck ut smeten i en bakplåtsklädd form, 15×20 cm.
Ställ in i kyl ca 1 timma.
Smält chokladen över vattenbad, ta ut formen från kylen och ringla den smälta chokladen över kakan.
Ställ in i kylen igen i ca 2 timmar.
Skär i bitar eller bars och förvara i försluten burk i frys.
Ta fram från frys ca 5 minuter innan servering eller linda in som bar i smörpapper och ät som större mellanmål.